2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Napi aktuális 05:00

Bérunió: az LMP és az MSZP még gondolkodik

2017. augusztus 21., hétfő 21:53, frissítve: hétfő 23:03

Egyelőre nincsenek hazai támogatói a Jobbik béruniós kezdeményezésének: az LMP és az MSZP is gondolkodik még, hogy beszállnak-e az aláírásgyűjtésbe. A sikeres népszavazási kampányt lehozó Momentum viszont már biztos, hogy nem segít, szerintük értelmetlen a kezdeményezés.

Az elsők között írta alá Vona Gábor a béruniót támogató ívet augusztus 20-án. A pártelnök egy órán keresztül érvelt a kezdeményezésük mellett. „Az Európai Unióban lévő rendszerhibát meg kell szüntetni. Erről szól a béruniós kezdeményezés, hogy egy olyan európai uniós struktúrát, jogrendet, jogalkotási működést, gazdasági működést, kohéziós politikát létrehozni, egy olyan új Európát, ahol Kelet-Közép-Európa kapja meg a lehetőséget, hogy felzárkózzon, mert most még a lehetőséget sem kapja meg. Nem azért nem zárkózik fel ez a régió, mert nem lehetne, utalok megint az NDK példájára, hanem azért, mert a rendszerbe ez van belekódolva. Van egy határ, egy plafon, ameddig lehet menni, de onnan tovább nem” – mondta a Jobbik elnöke.

Az LMP még nem döntött arról, hogy segítik-e a Jobbikot az aláírásgyűjtésben. „Nyilvánvaló, hogy ennek az országnak alapvető céljának kell lenni, hogy az európai uniós bérekhez felzárkózzon Magyarország. A mai időszakban egyelőre azt látjuk, hogy 2010 óta még a környező országoktól is leszakadtunk. Nyilvánvaló, hogy minden felelős kormánynak ezt a célt kell szolgálni” – közölte Hadházy Ákos, az LMP társelnöke.

Értelmetlennek tartja, ezért nem támogatja az aláírásgyűjtést a Momentum. Erről a párt elnöke beszélt Newsroom című műsorunkban. „Azért nem, mert nincs értelme. Azt ön is említette, hogy tulajdonképpen ez egy céltalan aláírásgyűjtés. Nyilván nagyon jó lenne, minden magyar ember szeretné, ha a németekéhez vagy az osztrákokhoz hasonló bérekben lenne része, de ide inkább az az út vezet, hogy amikor majd kétsebességessé válik az Európai Unió a következő években, akkor Magyarország az első sebességben legyen” – vélekedett Fekete-Győr András.

A szocialisták támogatják a magyar bérek európai szintre emelését, de a párt vezetése még nem döntött arról: összefognak-e a kérdésben a Jobbikkal.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!