2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Bérfeszültséget okozhat a szakorvosok fizetésemelése

2016. február 8., hétfő 20:16

Bérfeszültséghez vezet a fiatal szakorvosok fizetésemelése – ezt mondja az orvosi kamara elnöke, de a szakorvosok szakszervezetének vezetője is. A frissen szakvizsgázott doktorok annyit vagy többet keresnek, mint idősebb kollégáik több évtizedes tapasztalattal. A kormány mindig a magyar emberek oldaláról közelíti meg az egészségügyi kérdéseket – hangoztatta a kommunikációs államtitkár.

Múlt pénteken kapták meg januári fizetésüket a szakorvosok. Többségük bankszámlájára ugyanannyit utaltak, mint decemberben – hívták fel még aznap a figyelmet a hálapénz ellen küzdő orvosok. Szakorvosi béremelésről először a korábbi egészségügyi államtitkár, Zombor Gábor tett említést tavaly júniusban. „2016. január 1-jétől havi bruttó 151 ezer forint támogatásban részesül minden olyan szakorvos, aki részt vett a rezidenstámogatási programban, illetve 2015. szeptember 1-jét követően tett szakvizsgát vagy tesz szakvizsgát, és természetesen, ha közfinanszírozott ellátásban végeznek egészségügyi tevékenységet” – mondta a volt egészségügyi államtitkár.

Zombor Gábor nem ígért általános szakorvosi fizetésemelést, a fiatalokról beszélt, amikor azt mondta, hogy 2016 januárjától a szakorvosi minimálbér nettó 270 ezer forint lesz. December végén a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára, Dömötör Csaba már nem tett különbséget szakorvos és szakorvos között. Ő általános szakorvosi béremelésről beszélt.

A kormány mindig a magyar emberek oldaláról közelíti meg az egészségügyi kérdéseket – fogalmazott a kommunikációs államtitkár. „Az elmúlt időszakban 500 milliárd forint volt az, amelyet a magyar kormány az egészségügyben elköltött. Ez fejlesztésekre ment el, ebből körülbelül 100 milliárd volt, ami eszközfejlesztésre ment, és ezenkívül még további fejlesztések lesznek Budapesten. Ebben az évben is jövedelemnövekedés van ezen a területen, hiszen 42 ezer ápoló és 18 ezer orvosnak a bére fog növekedni ebben az évben” – nyilatkozta Tuzson Bence.

A szakorvosok szakszervezetének elnöke azt mondja, hogy az alapbérek az utóbbi években nem nőttek. „Az utolsó ápolókra és orvosokra kiterjedő alapbéremelés 2013-ban volt, az, hogy tavaly júliusban ez alapbéresítve lett, illetve abból számolták már a mozgóbéreket, az ügyeleti díjakat, ugye, ez annak az eredménye, hogy több ezer ápoló és orvos kint volt az utcán. 2016-ban semmi azon kívül, hogy a szakorvosok 3-4 százaléka, ösztöndíj-támogatásban, 100 ezer forintban részesülhetnek, amennyiben az intézményük megigényli. És ahogyan sokan mondják, van némi bérfeszültség ebből kifolyólag” – szögezte le Dénes Tamás.

A rezidensek és a fiatal szakorvosok többletpénze bérfeszültséget okoz. Ugyanannyit vagy többet keresnek, mint egy olyan orvosi középvezető, aki mögött huszonöt év szakmai tapasztalat áll. Ezt már az orvosi kamara elnöke tette szóvá. „Nyilván direkt nem fognak a kollégák egymásnak esni, hiszen az idősebb generáció nagyon jól tudja, hogy a fiataloknak erre a pénzre szüksége van, nem tőlük sajnálja. Azt is tudják, hogy a fiatalok önmagukban erről nem tehetnek. Ugyanakkor természetesen a napi munkában azért, amikor a fiataloknak az idősebbektől kell tanulni. Túlterheltek, felelősséget hordozzák, kevesen vannak és kiégettek, nyilván megjelenik az, hogy adott helyen, adott időben a fiatal magára hagyottabb és nehezebben érheti el azt, hogy az idősebb segítsen” – hangsúlyozta Éger István.

A nettó 270 ezer forintot csak a fiatal szakorvosok kapták meg, akik alig vannak többen 300-nál.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!