2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Bemutatták, mi történik, ha eltérítenek egy repülőt

2016. június 30., csütörtök 20:45, frissítve: csütörtök 21:53

Huszonhat államból érkezett hetvenegy katonai megfigyelő Magyarországra. Az ötnapos látogatás során az EBESZ tagállamainak képviselői megismerkedhettek a Magyar Honvédség szárazföldi és légi harcászati technikai eszközeivel és alakulataival.

A kecskeméti repülőbázison azt az eljárást mutatta be a Magyar Honvédség az EBESZ tagállamaiból érkezett katonai megfigyelőknek, ahol egy esetleg eltérített repülőt meggátoltak abban, hogy ne követhessen el terrortámadást.



„Magyarország tagja az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnek, rövidebb és ismertebb nevén az EBESZ-nek, és a 2011-es bécsi dokumentum alapján a többi tagországnak lehetőséget kell adnunk arra, hogy megismerkedhessen a feladatainkkal. Úgyhogy a mai nap arról szólt, hogy megpróbáljuk bemutatni egy napba összesűrítve azt a feladatrendszert, azokat a feladatokat, amelyeket véghez kell vinnünk a Magyar Honvédségen belül” – mondta Ugrik Csaba dandártábornok, az 59. Szentgyörgyi Dezső repülőbázis parancsnoka.

A katonai megfigyelők megismerkedhettek a katonai szervezetek rendeltetéseivel, feladataival, felépítésével, és megtekintették a honvédség rendszeresített főbb harci-technikai eszközeit is.

„Tizennégy Gripenünk lesz – a baleset miatt tizenkettő van csak –, ez Közép-Európában is olyan erőt képvisel, ami lehetővé teszi számunkra, hogy más légtereket is felügyeljünk, a balti légtéren kívül a szlovén légteret is, ez komoly képesség” – fejtette ki Andrejcsik Gyula ezredes, a Magyar Honvédség Kiképzési és Doktrinális Központjának fegyverzet-ellenőrzési osztályvezetője.

A bizalom- és biztonságerősítő intézkedésekről szóló, 2011-es bécsi dokumentum aláírásával Magyarország ötévente ad helyet EBESZ-államok képviselőinek, hogy megtekinthessék a Magyar Honvédség aktuális kiképzési rendszerét és főbb fegyverzeti eszközeit.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!