2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Belső vizsgálat a Telekomnál

2017. október 18., szerda 17:46

Belső vizsgálatot rendeltek el a Telekomnál, egy 2009-es fideszes rendezvény miatt – tudta meg a Magyar Nemzet. A lap írt arról múlt héten, hogy a távközlési cég finanszírozta a Fidesz prominenseinek és Barack Obama kampányfőnökének budapesti találkozóját. Az amerikai elnök bizalmasával Rogán Antal, Habony Árpád és Szijjártó Péter is találkozott. A rendezvényt szervező üzletember azt mondta: az esemény a Telekom egyfajta ajándéka volt a Fidesznek, amely a legnagyobb esélyese volt a 2010-es kormányváltásnak.

Barack Obama egykori kampányfőnöke az egyik budapesti luxusszállodában tartott előadást még 2009-ben. A kommunikációs szakember az Egyesült Államok első afroamerikai elnökének kampányát is segítette. A tanácsadó 2009-ben többek között fideszes politikusoknak beszélt Obama elnök választási sikeréről. A konferencián a többi között Rogán Antal, Habony Árpád és Szijjártó Péter is részt vett.

Megmondom őszintén Önnek, hogy ha jól értem, egy hét évvel ezelőtti eseményt kellene felidéznem, kizártnak nem tartom, mint ahogy megmondom őszintén, nem is emlékszem rá, hogy lett volna ilyen esemény, mindezzel együtt lehetséges. De tekintettel arra, hogy nem emlékszem olyan nagyon emlékezetes nem lehetett. Vagy csak hosszú idő telt el azóta. nem tudom – nyilatkozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Hír TV-nek.

A propaganda miniszter 2009-ben azt mondta: David Plouffe-ot személyes vendéglátóként hívta Budapestre, hivatalosan pedig egy szervezőcéget bíztak meg, a találkozón pedig számos multicég vezetője is ott volt. Bevontunk egy olyan szervezetet, amely ennek a bonyolításában nagyon profi, és ezek az üzletemberek azért, hogy egy olyan emberrel találkozzanak, mint amilyen Obama kampányfőnöke, fizetnek is értelemszerűen. A magyarországi nagy multinacionális cégek vezetőinek egy jelentős része ott volt ezen a tegnapi ebéden, és ők fedezik ebből a szempontból a költségeket. Magyar adófizetőknek, vagy a Fidesznek éppenséggel egyetlen fillérjébe sem került – fogalmazott egykor Rogán Antal.

A Magyar Nemzet a múlt héten írt arról, hogy a Fidesz értékes ajándékot fogadhatott el a Magyar Telekomtól, mert az amerikai kampányfőnök budapesti találkozójának több mint tízmilliós költségét közvetetten a multicég fizethette. Az összejövetelt lebonyolító rendezvényszervező munkatársa a lapnak azt mondta: a találkozó a Telekom ajándéka volt a Fidesznek, amelyről tudni lehetett, hogy megnyeri a választásokat. Rogán Antal korábbi televíziós nyilatkozatáról pedig a korrupció jutott eszébe.

A Jobbik szóvivője tiltott pártfinanszírozásról beszél. A Jobbik hivatalosan is és nem hivatalosan is addig mehet el, ameddig a törvények engedik. Hogyha az úgy történt, ahogy abban a cikkben elég alaposan, tényekkel alátámasztva tálalva van, akkor a Fidesz 2009-ben kimerítette azt, amivel egyébként a Jobbikot folyamatosan vádolja” – közölte Mirkóczki Ádám sajtótájékoztatóján.

 

 

Az LMP társelnöke szerint ez az ügy csak egy, a Fideszre jellemző bújtatott korrupciós ügyek közül. „Azóta azt látjuk, hogy ez a multicég nagyon komoly ajándékokat kap a kormánytól. Ilyen ajándék volt például, hogy ők csinálhatták a BKK gyalázatos elektronikus jegyrendszerét, vagy ez a cég nagyon komoly kormányzati megrendelésekhez jut, például telefonos szolgáltatásoknál nem mindig egyértelmű hogy az ő ajánlatuk a jobb a többi cégnél” – fogalmazott Hadházy Ákos, az LMP társelnöke a Hír TV-nek.

 

 

 

A Telekom közleményben reagált. A cég szerint nyilvánosan szponzorált eseményről van szó, ami semmilyen belső vagy külső szabályozást nem sértett, és alaptalan az az állítás, hogy emiatt a Telekom bármilyen piaci előnyt élvezett volna.

A Telekom 2010 óta 394 alkalommal nyert közbeszerzést. 2014-ben stratégiai megállapodást kötött a kormánnyal és 1 milliárd eurós beruházást vállalt. A cég legnagyobb nyertes közbeszerzése az az 5 milliárd forintos tétel, amivel állami intézményeket lát el mobiltelefonos szolgáltatásokkal. Egy másik piaci szereplő szerint viszont a megállapodás szabálytalan volt, mert korlátozták a szabad versenyt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!