2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Bekövetkezett: Mészáros Lőrinc közeli cégé lett a Népszabadság

2016. október 25., kedd 18:41, frissítve: hétfő 20:20

Igaznak bizonyultak a sajtóértesülések, valóban egy Mészáros Lőrinchez köthető cég lett az egyedüli gazdája a Népszabadság kiadójának. Az Opimus Group hivatalosan is bejelentette tulajdonszerzését, amelynek már tavasszal megvoltak a jelei. A társaság akkor jelentette be, hogy vállalatfelvásárlásra gyűjt pénzt. A cég tényleges haszonhúzói csak részben ismeretesek, a fő tulajdonosok offshore vállalkozások mögé bújtak.

A zárás után a Budapesti Értéktőzsde honlapján tette közzé a börzén jegyzett Opimus Group Nyrt., hogy leányvállalata, az Opimus Press Zrt. lett a Népszabadságot is kiadó Mediaworks kizárólagos tulajdonosa. Az Opimus október 17-én tette meg ajánlatát, amelyre a Gazdasági Versenyhivatal egy hét alatt rábólintott.

Az Opimus-csoport a sajtó szerint Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesterhez köthető. A kapcsolat nem közvetlen, hanem áttételes – mondta a Népszabadság főszerkesztője. „Az elérhető információkból azt látom, hogy van egy cég, amelynek bizonyos tisztségviselői bizonyosan köthetők Mészáros Lőrinchez. Ténybeli oknyomozást nem végeztem, jelenleg ennyit tudok mondani” – közölte Murányi András.

A felfüggesztett médium főszerkesztője szerint nyilvánvalóan leülnek majd tárgyalni az új vezetőséggel. „A Mediaworks az elmúlt másfél hétben afféle béna kacsaként működött, ami alatt azt lehet érteni, hogy a vezetőség vagy nem tudott döntéseket hozni, vagy igazából már nem volt a szükséges készségek birtokában. Nyilván azért is, mert küszöbön állt a váltás. Mi eddig igyekeztünk a háttérben megfelelő módon menedzselni a Népszabadság és a Népszabadság munkavállalóinak a sorsát. Feltételezem, hogy az Opimus – amely ugye október 25-étől, tehát mától a teljes jogokat gyakorolja a Mediaworks fölött – megérkezik a Mediaworksbe. Nyilvánvaló lesz, hogy ki vezeti a céget, úgy gondolom, nyilvánvaló lesz, hogy velünk is leülnek, már csak azért is, mert a közlemény szerint – és erre fölöttébb kíváncsi vagyok – a Népszabadság újraindítása is terítékre kerül majd” – tette hozzá Murányi András.

Tekintse meg a teljes interjút:

A Hír TV múlt pénteken, az október 23-ai felcsúti ünnepség előtt készített interjút Mészáros Lőrinccel. Bár a háttérben akkor már egyezkedett az Opimus és a Médiaworks, a milliárdos polgármester talányosan válaszolgatott. Bővebben >>>

A tulajdonosváltással a Népszabadság kiadójának igazgatóságába bekerült a Magyar Idők című kormánypárti lap tulajdonosa. „Az egészen nyilvánvaló, hogy olyan dologban nem veszünk részt, hogy a Népszabadságot a kivégzése után még meg is alázzák újra. Úgy látszik, hogy a Magyar idők beköltözik a Népszabadságba. Egyelőre a jelzőkkel várnék, egyelőre ennyit tudunk” – mondta Pető Péter, a felfüggesztett lap főszerkesztő-helyettese. Hozzátette: mivel a hírek még frissek, nem beszéltek arról a szerkesztőségen belül, folytatják-e a munkát az új vezetőség alatt – azt azonban nagyon várja, hogy az új tulajdonos felvegye velük a kapcsolatot.

Az Opimus azt ígéri: első dolga lesz megvizsgálni a Népszabadság újbóli kiadását. A Mediaworks a baloldali napilapon kívül több tucat újság, illetve portál kiadója. Köztük van Orbán Viktor kedvenc lapja, a Nemzeti Sport, továbbá számos megyei napilap, amely a 2018-as választás kampányában jól jöhetnek a kormánypártoknak. A Népszabadság kiadását egyébként október 8-án függesztették fel, egyik napról a másikra.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!