2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Befagyasztott emlékezet: az elhurcoltakra emlékeznek

2015. november 25., szerda 10:10, frissítve: szerda 12:42

Néma főhajtással és koszorúzással tisztelegtek a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapján Budapesten, a Gulág áldozatainak emlékkövénél.

1953-ban ezen a napon 1500 politikai elítélt érkezett haza a fogságból. A megemlékezések ma délelőtt a Nyugati téren folytatódnak, ahol megnyílik a Befagyasztott emlékezet című, december 5-ig látogatható rendhagyó szabadtéri kiállítás. A programok miatt a belvárosban több helyen is tilos megállni. A forgalmi változásokról a rendőrség honlapján található részletes tájékoztatás.

Az emlékezésen elhangzott, hogy kötelességünk igazságot szolgáltatni elődeinknek.

„Igazságot kell szolgáltatni halottainknak, magyar elődeinknek, ez kétségtelen tény, és kétségtelen kötelesség. Ugyanakkor, tisztelt hölgyeim és uraim, ne felejtkezzünk el arról, hogy miért éppen november 25-én van ez az emléknap. 1953-ban ugyanis ezen a napon tért haza 1500 politikai elítélt a Szovjetunióból. Nem ők voltak az utolsó hazatérők, gondoljuk csak Toma Andrásra, aki 2000-ben tért haza. De mégis, ez egy komoly létszámú csoport volt. Ezért nem egyszerűen az emlékezés napja, és nem is egyszerűen halottaink meggyászolásának napja ez, hanem ez a hazatérés napja is. Annak a jelképe, hogy ezen a világon a munkások paradicsomából, vagyis a földi pokolból is van visszaút” – fogalmazott Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnökhelyettese.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!