2024. 05. 11. Szombat Ferenc napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Beelőznék egymást az ellenzék pártjai

2016. január 25., hétfő 19:05, frissítve: hétfő 19:58

A múlt héten a Jobbik és az MSZP, ma pedig az LMP állt elő új javaslatával a terrorfenyegetettség alaptörvény-módosító vitája kapcsán. A zöldpárt keddre egyeztetésre is hívta a kormányellenes erőket, hogy így fogják ki a Fidesz vitorlájából a szelet. A politikai üzengetés egyelőre nem vezetett eredményre, a kabinet pedig várat az ellenzéki ötletelésre adott válaszával.

„Pontosan tudták szerintem Ibizán is azt, hogy az az alaptörvény-módosítás tervezet, amit az ellenzék elé toltak, azt épeszű ellenzéki párt nem fogja megszavazni” – mondta az LMP társelnöke. Schiffer András szerint biodíszletnek használják Habony Árpádék a honvédelmi minisztert és a vezérkart is a kormány legújabb trükkjéhez, a terrorfenyegetettség alaptörvénybe emeléséhez. Az LMP társelnöke elismerte: az elmúlt hónapok eseményei miatt Európa-szerte megrendült az emberek biztonságérzete, ugyanakkor a kormányt terheli a felelősség, hogy rámutasson, milyen veszélyhelyzetről van tudomása. A zöldpárt addig is azonnali egyeztetésre hívta a Jobbikot és az MSZP-t egy közös álláspont kialakítására.

„Amennyiben újabb fordulója van az ötpárti egyeztetésnek, ahogy ezt a honvédelmi tárca megígérte, az ellenzéki pártok között nézzük meg azt, hogy milyen sávban vagyunk hajlandóak beszélni egyáltalán alaptörvény-módosításról. Nézzük meg azt, hol van a határ az ellenzéki pártok számára, próbáljunk meg egyeztetni egy közös álláspontot egész egyszerűen azért, hogy a Fidesz ne tudja egymás ellen kijátszani az ellenzéki pártokat” – közölte Schiffer András hétfői sajtótájékoztatóján.

A párt másik társelnöke, Szél Bernadett arra tett javaslatot: hívják össze a nemzetbiztonsági és a honvédelmi bizottságot, és azon az érintett minisztereknek adjanak számot a törvénymódosítás szükségességéről.

A Jobbik kivár

A Jobbik továbbra is négyötödös parlamenti felhatalmazáshoz kötné a terrorveszélyhelyzetre vonatkozó jogrend bevezetését. Amíg erről nincs megállapodás, a radikális párt kivár. „Jelen pillanatban Magyarországot a Fidesz-kormány irányítja, ő is akarja bevezetni ezt a túlhatalmi diktatúrát igazából, ami ennek a rendelkezésnek az eredményeképpen Magyarországon létrejöhetne. Mi velük szeretnénk egyeztetni a Jobbik programpontjairól” – közölte Szilágyi György országgyűlési képviselő.

A nemzetbiztonsági bizottság MSZP-s elnöke is idő előttinek tartja az LMP keddi egyeztetésre szóló meghívását. „Valamennyi parlamenti pártnak – nemcsak a frakcióval rendelkezőknek – megküldte szakmai javaslatát az MSZP frakciója, azonban amíg ezekre nem érkezik hivatalos válasz, különös figyelemmel arra, hogy a parlamentben közel kétharmados támogatottsággal bír a Fidesz–KDNP, és az ő szakmai álláspontjuk ismeretének hiányában mindenfajta tárgyalás jelenleg még csak ködszurkálás, tapogatózás lenne. Ezért azt megvárjuk, hogy van-e fogadókészség a kormánypártokban, hogy jogállami keretek között egy olyan javaslatról tárgyaljunk, amely valóban a terrorizmus elleni küzdelemről szól. Amikor ez eldől, készséggel tárgyalunk minden parlamenti párttal” – közölte Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke.

A kormánypártok egyelőre egyik ellenzéki javaslatra sem reagáltak. Azt azonban már korábban jelezték: három napilapban is hirdetésben teszik közzé, hogy a baloldal nem akarja megvédeni az országot a terroristáktól.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!