2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Bedönthetné a nyugdíjkasszát egy sikeres népszavazás

2015. július 21., kedd 21:05, frissítve: szerda 13:21

Évi 150-200 milliárd forinttal terhelné meg a nyugdíjkasszát a szakemberek számításai szerint, ha a férfiak is nyugdíjba vonulhatnának 40 év szolgálati viszony után. A népszavazást egy szakszervezeti vezető kezdeményezte, az aláírásgyűjtés már meg is kezdődött.

A 2010-es kormányváltás óta mehetnek 40 év szolgálati viszony után nyugdíjba a nők. A Vasutasok Szakszervezetének miskolci elnöke azért kezdeményezte a népszavazást, hogy a férfiakat is megillesse ez a jog. Az aláírásgyűjtés hétfőn kezdődött meg. A javaslatot az érdekvédők egy része támogatja, a munkáltatói oldal viszont más véleményen van. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára egyenesen életveszélyesnek nevezte a kezdeményezést.

„Úgy érzem, hogy nagyon rossz irányba haladunk. Teljes mértékben szembemegy egyébként az egész törekvés – a nőké és a férfiaké is – az általános nyugdíjkorhatár-emelés törekvésével. Hogyha makkegészséges 57-58 éves férfiak elindulnak ugyanebben a szisztémában nyugdíjba, akkor ez a most kifizetett éves 200 milliárd forint, amit a hölgyek kapnak, nagyon könnyen megduplázódik, és/vagy miután a férfiak magasabb munkabérűek, sajnos, mint a hölgyek, a megállapított nyugdíjösszegek is magasabbak lesznek” – fogalmazott a VOSZ főtitkára.

Egy sikeres népszavazás esetén becslések szerint már a bevezetés évében 100 ezernél is több férfi vonulna nyugdíjba, majd a további években is 40-50 ezren kérnék az ellátást. „Még tovább romlana a nyugdíjrendszer egyensúlya. Ugye, már a hölgyeket érintően is, amikor ez a bevezetés megtörtént, ez valójában évi 120-150 milliárd forinttal növeli a nyugdíjrendszer kiadásait” – mondja Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. igazgatósági elnöke.

Ha a férfiak is korábban nyugdíjba mehetnének, az a nyugdíjkassza kiadásait csak tovább növelné. „Most azért azt tudjuk, hogy a nyugdíjkassza, az nem a túlfizetéstől liheg, úgyhogy azt gondolom, hogy ha ez megtörténne, akkor egész komoly költségvetési lépéseket kellene tenni ahhoz, hogy ez működőképes maradjon. Vagy kiadást csökkenteni, vagy bevételt növelni, tehát azért csak úgy, egyik napról a másikra, ha ezt megvalósítják, ennek komoly állami költségvetési kihatása van, amit kezelni kell” – fogalmazott Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő.

A nemzetgazdasági tárca államtitkára sem tartja bevezethetőnek a lépést egyik napról a másikra. „Azt gondolom, hogy ezt a témát nagyon alaposan, nagyon körültekintően kell átgondolni, mert a magyar nyugdíjrendszer jelenlegi állapota, ugye, ha egyik pillanatról a másikra ezt a rendszert, ezt a szabályt bevezetnénk, akkor gyakorlatilag az összeomlás felé tartana” – véli Czomba Sándor munkaerő-piaci államtitkár.

A parlamenti pártok közül a Jobbik támogatja a javaslatot, az Együtt viszont a kormánnyal ért egyet. Az MSZP, amely kormányzása idején a 13. havi nyugdíj eltörléséről döntött, egyelőre határozatlan. „A Magyar Szocialista Párt üdvözli Bodnár Józsefnek, szakszervezeti tisztségviselőnek kezdeményezését” – fogalmazott korábban Gúr Nándor szocialista országgyűlési képviselő. Az MSZP-s politikus a múlt héten állt ki a kezdeményezés mellett, párttársa viszont ma már azt mondta, hogy nem tud egységes véleményről. „Az MSZP ebben, úgy gondolom, nem alakított ki még álláspontot, a férfiaknak a 40 éves munkaviszonya után bevezetendő nyugdíja, az azt gondolom, hogy elviselhető lenne, és én úgy gondolom, hogy igazságos is lenne, ebben a tekintetben viszont más álláspontot mi ebben még egyelőre nem alakítottunk ki” – közölte Szakács László MSZP-s országgyűlési képviselő.

A kezdeményezőknek november elejéig kell összegyűjteniük a 200 ezer hiteles aláírást ahhoz, hogy a referendumot kiírhassák.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!