2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

Bedőlhetett volna a gazdaság az unió nélkül

2017. március 30., csütörtök 16:09, frissítve: csütörtök 23:02

Összeomlott volna a magyar gazdaság az uniós támogatások nélkül – erre jutott az olimpiai pályázatban is segédkező KPMG tanácsadó cég és a GKI gazdaságkutató közös elemzése, amelyet a Napi.hu ismertet. A Miniszterelnökség felkérésére készült dokumentumból kiderül: a 2007 és 2013 között Brüsszelből kapott 14 000 milliárd forintnyi forrás nélkül a magyar gazdaság másfél százalékkal esett volna vissza.

Három éve jár a 2-es villamos Debrecenben. Az új vonal megépítése és a járművek csaknem 25 milliárd forintba kerültek, ebből több mint 15 milliárdot az unió fizetett. Egy friss tanulmány szerint az EU-s támogatások nélkül nemcsak utak, vasutak vagy metró- és villamosvonalak nem épültek volna meg, de gazdasági növekedés sem lett volna.

„Ez 6,4 százalékkal lejjebb van. Magyarul egyáltalán nem lett volna növekedés a magyar gazdaságban, ha az európai uniós források nincsenek.”

A tanulmány egyik készítője szerint Magyarországra a 2007 és 2013 között mintegy 14 000 milliárd forintnyi támogatás érkezett. Ez az éves magyar bruttó hazai össztermék (gdp) mintegy negyven százaléka.

„Ezeket az uniós forrásokat legfőképp azért adják, hogy az államot, tehát például az egészségügyet vagy az oktatást javítsa egy-egy ország. Ebben Magyarország bizony nem járt elöl, Lengyelország például sokkal jobban javította a közoktatását, és ez meglátszik most már a gazdaság teljesítményén is” – mondta el a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke, Vértes András.

Az elemzés kimutatta, hogy Magyarországon gyakorlatilag nincsenek beruházások uniós források nélkül, de a lakossági fogyasztás is drámai módon esett volna vissza.

– Az uniós pénzek nélkül magyarul elfelejthetjük a gazdasági növekedést?
– Szerintem igen. Azt is elmondom, hogy miért.

Lázár János is egyetért azzal, hogy nem mindig költötték el megfelelően az uniós támogatásokat, ám úgy látja, hogy más területeken komoly hozadékuk volt a forrásoknak.

„Az éremnek két oldala van. A pénzügyi stabilitásban, abban, hogy az ország államadóssága csökkent, hogy az ország finanszírozhatósága könnyebbé vált, hogy lementek a kamatok, ennek a pénznek komoly szerepe van” – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Hozzátette: a támogatások valóban nem javították az ország versenyképességét, ám szerinte ezért a projekteket kiíró szocialista kormányok a felelősek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!