2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Bécsig mentek a Népszabadság újságírói

2016. október 14., péntek 17:10, frissítve: péntek 18:16

A Népszabadság osztrák tulajdonosánál, Bécsben tiltakoznak a lap munkatársai.

A felfüggesztett baloldali napilap vezetői azért az osztrák fővárosba szervezték az akciót, mert a lap kiadója, a Mediaworks Heinrich Pecina osztrák milliárdoshoz köthető. A szerkesztőség munkatársai azt szeretnék elérni az osztrák tulajdonosnál, hogy adja el a lapot, és folytathassák a munkájukat. A múlt szombaton felfüggesztett Népszabadság újságírói nemzetközi sajtótájékoztatót is tartottak Bécsben, amit a Facebookon élőben közvetítettek.

„ A Népszabadság bezáratása miatt nagyon sokan kiálltak mellettünk, akiknek szintén Orbán Viktor hatalom-központosításával van baja. Van olyan kollégánk, akik rövid idő alatt már a harmadik, kormányzat által ellehetetlenített sajtóterméknél dolgozik. Az Origótól indult, amit politikai körök semlegesítettek, aztán dolgozott a vs.hu-nál, aminek a tulajdonosai szintén felhagytak az ellenzékiséggel, most pedig a Népszabadságnál volt és a visszaéléseket feltáró cikkek írásában vett részt, amikor az újabb kormányzati támadás kezdődött” – mondta el a lap főszerkesztő-helyettese, Gergely Márton.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége a felfüggesztés után jelezte: a MÚOSZ székház termeit használhatják a Népszabadság újságírói, amíg helyzetük nem rendeződik.

A főpolgármester sem ment el szó nélkül a Népszabadság múlt heti felfüggesztése mellett.

„Mivel a Népszabadság minket - mármint a fővárost és engem személy szerint is - sokszor és igazságtalanul bántott, ezért hazudnék, ha azt mondanám, hogy sírva fakadtam attól, ami történt, mert ez nem lenne igaz. Hogy általában az újságírásról és az újságírással való bánásmódról mit gondolok, nem látom elérkezettnek az időt, hogy ezt őszintén elmondjam." még egy picit várnia kell, megfelelő időben meg fogja tenni, még 3 év volt ebből a ciklusból ez még hosszú idő, nem ő záratta be” – mondta Tarlós István.

A szocialisták fővárosi képviselője szerint korábban szándékosan nem adták el a lapot az MSZP-nek.

„Mi közel 6 évvel ezelőtt, inkább 5 évvel ezelőtt, mi vételi ajánlatot tettünk a Népszabadság többségi tulajdonrészének a megvásárlására, akkor pont a Fidesz volt az, aki megakadályozta ezt, az Axel Springer és a Ringier összeolvadása, fúziója volt az a momentum, ahol az Orbán-kormány beakasztotta a küllők közé a botot” – nyilatkozta Horváth Csaba.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!