2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Vezércikk 04:20

„Baráti” kezekben az MKB bank

,

2017. április 27., csütörtök 17:47, frissítve: csütörtök 22:30

Nem kért a nyilvánosságból, inkább megszabadult érdekeltségétől a privatizált MKB bank egyik offshore-gyanús tulajdonosa. A Transparency perelte be az adatokért a jegybankot, nyertek is. Ám időközben kiderült, hogy a pénzintézetnek két új tulajdonosa lett: egyikük a Magyar Nemzeti Bank volt alelnöke, Balog Ádám, a másik pedig Matolcsy György jegybankelnök unokatestvére.

A magyar állam 2014-ben 55 millió euróért, azaz mintegy 17 milliárd forintért vásárolta meg a pénzintézetet a német tulajdonostól. Majd a nemzeti bank szanálta a bankot, megszabadította rossz hiteleitől, és az ismét nyereséggel kecsegtető MKB-t tavaly privatizálták. Hogy mindez mennyibe került, nem tudni, az új tulajdonosok viszont 37 milliárdért jutottak hozzá a pénzintézethez.

Az MKB 45 százaléka a Metis Tőkealapé lett, amely mögött sokan a Mészáros Lőrinccel sok szálon kapcsolatban álló Szíjj Lászlót sejtik, bár ezt a bank vezetése tagadja. Tíz százalék lett a Pannónia Nyugdíjpénztáré, míg a maradék 45 százalék került papíron külföldi tulajdonba, egy titokzatos, luxemburgi–szingapúri hátterű tőkealaphoz.

Ligeti Miklós szerint ugyanakkor a nemzeti vagyont kizárólag olyan szervezetre lehet átruházni, amelyiknek a tulajdonosi szerkezete, mind a tevékenysége átlátható. A Transparency International Magyarország jogi igazgatója kifejtette, meggyőződésük volt, hogy a Blue Robin, a Pannónia Nyugdíjpénztár és a Minerva Tőkealap-kezelő ezeknek a követelményeknek nem felel meg.”

Balog Ádám korábban úgy nyilatkozott, tudja kik az MKB tulajdonosai, de nem árulhatja el. A másik tulajdonos Szemerey Tamás egyik érdekeltsége. Ő egyébként a Növekedési Hitel Bank tulajdonosa, egyben Matolcsy György jegybankelnök unokatestvére.

Az ügylettel éveken át foglalkozó Brückner Gergely újságíró szerint a legnagyobb kérdés, hogy kideríthető-e még, ki az a tulajdonos, aki a kötelező adatszolgáltatás helyett inkább önként kiszállt a bankból. Az indexes újságíró szerint „az egyik nagy jogi aggály az, hogy esetleg magyar banki hitelekből vették meg az MKB-t. Milyen bankok? OTP, Gránit Bank, esetleg maga az MKB is nyújthatott-e ehhez hitelt”.

A privatizált MKB-t tavaly már 9,5 milliárd forint adózás utáni nyereséget ért el. Brückner Gergely szerint ezért nem életszerű, hogy egy külföldi befektető éppen a bank nyereségessé válásakor szabaduljon meg az immár profitot termelő tulajdonrészétől.

Lázár nem tudja, miből

Lázár János nem tudja, hogy miből volt pénze Balog Ádámnak az MKB-ra. A kormányinfón újságírói kérdésre konkrét válasz helyett inkább a volt jegybanki alelnök szorgalmát és tehetségét emelte ki. „Az egyéni ambíció, tehetség és szorgalom is kell, hozzá, de az MKB tulajdonosi szerkezetét nem ismerem, hogy ki hogy jutott tulajdonrészhez. Balog Ádámot kell megkérdezni, hogy hogyan és miből szerezte a tulajdonrészét” – mondta.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!