2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Bankkártyát kapnak az iskolaigazgatók

2016. február 10., szerda 09:05, frissítve: szerda 11:35

Minden résztvevő elégedetten távozott a köznevelési kerekasztal első üléséről. A tanácskozást január 23-án hívta össze az emberi erőforrások minisztere az oktatásban tapasztalt feszültségek miatt. A háromórás tárgyalás után Balog Zoltán azonnali változtatásokat is bejelentett; elsősorban a Klik rossz közbeszerzési gyakorlatán változtatnának. A Pedagógusok Szakszervezete nem vett részt az ülésen, ők pénteken tárgyalnak a minisztériummal, Galló Istvánné elnök azonban hangsúlyozta: mindenképpen megtartják a szombati pedagógustüntetést.

Az országos tüntetéshullám előtt meghirdetett oktatási kerekasztalnál a már menesztett Czunyiné Bertalan Judit mellett ült a tiltakozást kirobbantó miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatója.

A legnagyobb pedagógus-szakszervezet, a Pedagógusok Szakszervezete távol maradt, a Mendrey László vezette PDSZ viszont ott volt. Több kormányközeli szervezet mellett meghívót kapott a Magyar Művészeti Akadémia, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara is a több mint háromórás tanácskozásra.

„A legkényesebb kérdésre sem hangzott el, hogy ne tárgyalhatnánk róla. Beszélni kell minden fontos kérdésről. Ilyen például az állam szerepe, de beszélni fogunk az intézményi autonómiáról, a gazdasági önállóságról” – mondta Mendrey László, a PDSZ elnöke.

„A Kliket nem lehet javítgatni”
Nem tartja hitelesnek a köznevelési kerekasztalt a Demokratikus Koalíció, az ellenzéki párt szerint a kormány többségében hozzá köthető szervezetekkel folytatott látszategyeztetést – jelentette ki a párt alelnöke. Molnár Csaba szerint Balog Zoltánnak le kellene mondania, és azonnali hatállyal meg kellene szüntetni a Kliket.

„Balog Zoltán olyannyira túltolta a biciklit, hogy az leesett a földnek a szélén. Amit az oktatásügyben csináltak, az nem egy pici túlzás, hanem az egész rendszernek a szétverése. Balog Zoltánnak, ha önkritikát akarna gyakorolni, akkor nem frappáns mondatokat kellene mondania, hanem azonnal le kellene mondania. A Kliket nem lehet javítgatni. Ez az oktatási rendszer működésképtelen, azonnal meg kell szüntetni a Kliket, azonnal meg kell szüntetni az oktatásnak a központosított szintjét” – fejtette ki.

A Herman Ottó Gimnázium igazgatója is elégedett volt. „A mai rendezvény elérte a célját, minden fél meghallgattatott, és az előző kollégáimmal együtt mondhatom, hogy minden téma elhangzott, amely fájó pont ma a pedagógustársadalom számára” – nyilatkozta Madarász Péter.

Balog Zoltán azonnali változtatásokat is bejelentett. „Már szeretnénk ebben a félévben megoldani az igazgatóknak egyfajta pénzügyi, gazdálkodási lehetőségeit egy igazgatói bankkártyával. A Klik, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ költségvetésének az átalakítása is azonnal intézkedést igényel, a jövedelemelmaradásoknak a rendezése, a nyugdíjas korú foglalkoztatásnak a rendezése” – fogalmazott az emberi erőforrások minisztere.

Bár a legtöbb pedagógus szerint a probléma maga a Klik, az intézmény vezetője elégedetten távozott. „Nagyon jó érzéssel jöttem el a kerekasztalról” – mondta Hanesz József.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ jelenleg 11 milliárd forintos adósságot görget maga előtt. „Azért ülök ebben a székben, mert hiszek ebben a rendszerben, hogy ez működtethető. Én azt gondolom, hogy nem készül senki megnyirbálni a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ hatásköreit az én tudomásom szerint, csak inkább a működésnek a racionalizálásáról van most szó éppen, a decentralizációs folyamatok nyilván elindultak, aminek arról kell szólnia, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó egy, azaz egy darab gazdálkodó mint költségvetési szerv 122 ezer alkalmazottal” – fejtette ki Hanesz József.

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke azt mondta: már korábban tárgyalásokat kezdtek a kormánnyal, aminek következő fordulója pénteken lesz, ezért nem látták értelmét a kerekasztalon való részvételnek is.

„Magyarországon ha valamilyen problémát nem tudunk megoldani, akkor létrehozunk egy bizottságot. Nem akarom a kerekasztalt minősíteni, mert mi nem voltunk ott, okunk volt, hogy nem voltunk ott. Azért nem voltunk ott, mert mi már nem egy beszélgetésben, hanem egy egyeztetési, tárgyalási folyamatban vagyunk benne, amely pénteken le fog zárulni, vagy így, vagy úgy” – fogalmazott Galló Istvánné, s hozzátette: mindenképpen megtartják a szombatra tervezett pedagógustüntetést.

Galló Istvánné: Kártya van, de nincs rajta pénz

Most is van az intézményvezetőknek bankkártyájuk, de nincs rajta pénz. Így reagált a Reggeli járatban a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke a tegnapi köznevelési kerekasztalon bejelentett tervre. Galló Istvánné üdvözölte, hogy most már van akarat a kormány részéről a Klik átalakítására, de a konkrétumokat hiányolja. A szakszervezet vezetője kommentálta a miniszterelnök múlt pénteki szavait is, aki azt mondta, hogy nem lehet visszatérni a 2010 előtti állapotokhoz az oktatásban. Galló Istvánné szerint nem a régi rendszert akarják visszaállítani.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!