2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 06:50

Bánki: Csak kérni kell az adatokat

2017. május 24., szerda 07:02, frissítve: szerda 10:09

Minden adatot kiadnak a letelepedési kötvényekkel kapcsolatban, ha azt újságírók kikérik – mondta Bánki Erik, az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke a Hír TV-nek.

Miután márciusban a Magyar Nemzet megírta, hogy Rogán Antalnak is köze lehetett az egyik kötvényüzletben részt vevő offshore céghez, a lap munkatársának őszre ígérték az összesített adatokat.

A kötvények értékesítését végző egyik vállalkozást egy nappal az előtt alapították a Brit Virgin-szigeteken, hogy Rogán Antal beadta a kötvényprogramot lehetővé tevő jogszabály-módosítót. Bánki Erik szerint ez véletlen egybeesés.

– Azt kizárja, hogy politikusoktól származó információi lehettek azoknak, akik alapították ezeket a cégeket?

– Én kizártnak tartom. Én azt gondolom, hogy nemcsak ezekben az esetekben, hanem sok cég esetében történik az, hogy alapítanak azért társaságokat, működtetnek azért társaságokat, mert arra gondolnak, hogy egy nehéz költségvetési helyzetben lévő ország, mint akkor éppen Magyarország volt, bevezethet vagy használhat, alkalmazhat olyan eszközöket, amelyeket más országok alkalmaznak. És még egyszer mondom: ez nemcsak Magyarországra, hanem más országokra is vonatkozott. Ez a döntés, ez a kockázat, ez mindenkor annak a gazdasági szereplőnek a költsége, aki ezt bevállalja. Van, aki sikerrel jár, van, aki nem. Biztos vagyok benne, hogy nem egyedi esetről beszélünk.

– És ön szerint az életszerű, hogy éppen egy nappal az előtt jutott ez eszükbe, ez a lehetőség, hogy elfogadták ezt a törvényt?

– Erre nem tudok önnek mit mondani.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!