2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Baloldali válasz híján a Fideszről fog szólni a csatározás

2016. október 6., csütörtök 11:15, frissítve: szombat 13:37

Akárcsak a politikai pártok, a politikai elemzők is eltérően értékelték a népszavazási kampányt és a voksolás eredményeit – az erről szóló vitát a Republikon Intézet kutatása alapján hívták össze. A felmérés tanúsága szerint a baloldali pártok nem igazán tudtak alternatívát kifejezni szavazóik számára.

„Ez a nagy fekete csík, ez mind azt jelzi, hogy nem lehet alternatívát állítani a kormánnyal szemben” – a Republikon Intézet egyik megfigyelése a kvótareferendummal kapcsolatban. Az elemzők leginkább a szavazók motivációit vizsgálták és azt, hogy mennyire tartották fontosnak az emberek a népszavazást. A Méltányosság Politikaelemző központ szakembere azt hangsúlyozta, hogy a referendum megmutatta: a baloldalnak nincsenek kézzelfogható stratégiái.

„Addig egyébként, ameddig az MSZP-nek is és általában a többi ellenzéki, baloldali ellenzéki pártnak nem lesz erre a kérdésre válasza, hogy mit kezdjünk Európával, mit kezdjünk ezzel az egész migránskérdéssel, addig egyébként nem is fog másról szólni a magyar belpolitikai csatározás, mint az az alternatíva, amit a Fidesz tud kínálni jelen pillanatban, ami ez a népszavazás volt” –  érvelt Lakatos Júlia, a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője.

„Sokat lehet szidni az ellenzéket, de azért ehhez az ellenzék kevés lett volna, ehhez szerintem kellett a választási bizottság nagyvonalúsága és az Alkotmánybíróság nagyvonalúsága is” – az ELTE politológusa már egy másik szempontot emelt ki. „Az első olyan téma, amellyel kapcsolatban legalább egy értelmezési versenyt el lehetett kezdeni. Egy olyan értelmezési versenyt, amelyben nem az a kérdés, hogy mekkora vereséget szenvedett az ellenzék, hanem szó van arról is, hogy a miniszterelnök egy általa kitűzött célt nem ért el” – emlékeztetett Lakner Zoltán.

Utóbbit kommunikációs kudarcként értékelte a Nézőpont vezetője. Mráz Ágoston Sámuel ugyanakkor politikai értelemben sikeresnek látja a referendumot. „Ha például szeptember elején meghirdette volna Orbán Viktor azt, hogy 3 millió szavazat a vágyaink beteljesülése, akkor a népszavazás estéjén könnyebb lett volna örülni ennek az eredménynek, ami énszerintem egyébként tényleg egy nagyon figyelemre méltó és politikai értelemben, ahogy próbáltam leírni, nagyon nagy siker, de a kommunikációs versenyben viszont valóban döntetlennek tűnik” – vélte Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője.

Mráz azt is leszögezte, hogy a kvótanépszavazás nem volt más, mint a 2018-as választás főpróbája.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!