2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Sajtóklub 08:05

Baloldali összefogást sürget a PM

2016. június 29., szerda 10:50, frissítve: szerda 16:26

A 2018-as baloldali összefogás szükségességéről vitázott a Párbeszéd Magyarországért. A pártkonferencián azzal érveltek a közös indulás mellett, máshogyan nem győzhető le a Fidesz és a Jobbik. A PM fizetős előválasztást tartana, amivel hatékonyabbá tennék az együttműködést.

A Párbeszéd Magyarországért társelnöke szerint összefogás nélkül esélytelen a baloldal a 2018-as parlamenti választáson. „Van egy egyfordulós választási rendszer Magyarországon, ami gyakorlatilag, matematikai szempontból tulajdonképpen majdnemhogy lehetetlenné teszi a baloldali választási győzelmet akkor, hogyha a különböző politikai szervezetek között nincsen valamilyen együttműködés” – fogalmazott Karácsony Gergely, a PM társelnöke.

Közös jelöltek nélkül nem csak a Fidesz, a Jobbik sem győzhető le – mondta egy politikai elemző. „Azt gondolom, hogy egy olyan küzdelemben, ahol Orbán Viktor, Vona Gábor mellett van egy karakteres miniszterelnök-jelölt, illetve körzetenként egy olyan jelölt, aki mellett lelkesen fel tud sorakozni az ellenzéki tábor, akkor az egy nyerhető mérkőzés, ebben a mérkőzésben meg lehet verni a Fideszt és a Jobbikot” – nyilatkozta Tóth Csaba, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója.

Tóth Zoltán választási szakértő, aki a Medgyessy-kormány idején a Belügyminisztérium államtitkára volt, évek óta szorgalmazza az előválasztást. „2014 januárjában, ugye amikor megszületett ez az Összefogás nevezetű nem tudjuk, micsoda, akkor egy napig az előválasztás totális győzelemre állt, mert egyetértett az MSZP meg a Bajnai, hogy előválasztást kell csinálni. Na, ez egy napig tartott, másnap bejelentették, hogy már nem értenek egyet az előválasztásról” – jelentette ki a választási szakértő.

A PM 2017-ben tartaná meg az előválasztást a baloldali ellenzék pártjai között. A visszaélések megelőzéséért a részvételt fizetőssé tennék.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!