2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Balog Zoltán bocsánatot kért

,

2016. október 14., péntek 12:03, frissítve: péntek 18:22

Egy éves csendfogadalmát oldotta fel Balog Zoltán, amikor a Hír TV kérdésére kért elnézést az evangélikusoktól.

A református lelkész miniszternek pártársa Bayer Zsolt  publicista védelmében tett nyilatkozata botránkoztatta meg az egyház vezetőit.

Balog Zoltán Luther Mártonnak a pápáról tett korabeli  megjegyzéseit  mosta össze azzal, hogy Bayer Zsolt a népszavazási kampányban  a pápai poszt betöltésére alkalmatlan demens vénembernek nevezte Ferenc pápát.

„Sajnálom, hogy ha bárkit megbántott ez az egyébként ironikus megjegyzés. Mindenkinek azt tudom ajánlani, amit éppen a tegnapi nap mondott Ferenc pápa, hogy fontos, hogy az evangélikusok és a katolikusok megbéküljenek. Én is szívesen megbékülök mindenkivel, akit ezzel a megjegyzésemmel megbántottam volna” – nyilatkozta a miniszter.

Az evangélikus egyház több vezetője a keresztény ökumenizmussal ellenkezőnek minősítette a közművelődésért is felelős miniszter szavait. Kiemelték, hogy a vitás vallási kérdések rendezésére teológiaérveléssel történik, nem szélsőséges megjegyzésekkel. A Hír TV által megkeresett római katolikus egyházi vezetők nem kívántak véleményt formálni az ügyben, egy református püspök azonban összefogásra intett.

„Az én meglátásom szerint a reformáció emlékévében, a jövő esztendőben is, pont az lesz a fontos, hogy lássuk azt, hogy mi az, ami összeköt bennünket és mi az ami közös bennünk és azokat a dolgokat, amelyek elválasztanak bennünket, azokról olyan tudós szinten tudjunk beszélni, ami nem vezet kődobáláshoz” – mondta Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke. Hozzátette: a magyar egyházak között lehetnek súrlódások, de az összefogásnak túl kell lépnie a felekezeti határokat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!