2024. 06. 03. Hétfő Klotild napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Belföld

Balog: Ez egy súlyos teher, amivel szembe kell néznie az egyháznak

Példát mutatni nemcsak a történelmi bűnök feltárásában kell, hanem abban is, hogyan lehet segíteni az áldozatok és a tettesek megszabadulását a múlt terhétől – mondta Balog Zoltán Soltvadkerten. A Szélrózsa Országos Evangélikus Ifjúsági Találkozón az emberi erőforrások minisztere Fabiny Tamás püspökkel a Határnyitás '89 egyházi és politikai szemmel című pódiumbeszélgetésen arról beszélgettek, hogy milyen szerepet töltöttek be az egyházak a rendszerváltás előtti és utáni időszakban.

A kommunista időkben az egyházi gyülekezetekbe is beépültek a besúgok, a lelkészekről és a gyülekezet tagjairól is jelentettek. Magyarországon nem nyilvánosak az akták, Németországban viszont folyamatosan hozzák nyilvánosságra azok nevét, akik Kelet-Németországban kiszolgálták a kommunista hatalmat.

„Tudjuk, hogy azok az egyházi emberek is, akik vezető, középvezetői pozícióban voltak, vagy akármilyen pozícióban voltak, könnyen megszédültek az előző rendszerben és csábítással, hatalommal való ígérgetéssel vagy fenyegetéssel, mert volt egy gyorshajtás, vagy volt egy nőügy, vagy volt egy homoszexuális-affér, ezért őket be tudták szervezni” – mondta Fabiny Tamás evangélikus püspök.


Az emberi erőforrások minisztere azt mondta: az NDK-val ellentétben Magyarországon az egyházak nem járultak tevőlegesen hozzá a demokratikus átalakuláshoz. Balog Zoltán a múlt feltárásáról beszélt a fórumon. „Ez egy súlyos teher, amivel szembe kell néznie az egyháznak, mert, ugye, van az a régi mondás, hogy a be nem vallott múlt visszajön és kísért. Hogyha nem akarjuk, hogy kísértetekkel legyen tele az egyházi életünk, akkor ez mindenkinek a közös felelőssége, hogy szembenézzen, hogy mi is történt a kommunizmus idején, de legalább olyan fontos a mértéktartás ebben az ügyben. Az egyik dolog az, hogy ne feledkezzünk meg a mártírjainkról. Voltak ellenállók, voltak tisztességes emberek, a lelkészeknek, a papságnak a többsége életben tartotta a közösségét” – hangsúlyozta az emberi erőforrások minisztere.

A református lelkész, miniszter szerint a múlt feltárása mellett a megbocsátásban is példát kell mutatni. Abban, hogyan lehet segíteni az áldozatok és a tettesek megszabadulását a múlt terhétől.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!