2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Túlélve Bolíviát 11:00

Baleset nélkül ért véget a távlövés

2017. augusztus 12., szombat 04:44

Baleset nélkül ért véget a 180 méteres íjász lövés Egerben. A mutatvánnyal az 1552-es egri ostrom előtt tisztelegtek a Végvári Vigasságokon. Mónus József távlövő világrekorder az egri vár oldaláról a Dobó téren elhelyezett szalmabálákra lőtt, ezt kordonok mögül nézhette a közönség. A mutatványt a Magyar Íjász Szövetség veszélyesnek nevezte.

Idén már huszonkettedik alkalommal rendezik meg Egerben a Végvári Vigasságokat. A történelmi fesztivál kezdetben több korszakot megjelenítő programként indult, mára azonban csak a 1552-es dicsőséges várviadalra emlékeznek. A városban már évek óta hagyomány, hogy ennek tiszteletére 15 óra 52 perckor díszlövést adnak le, de idén mással is készültek a szervezők.

„A mai nap abban különleges, hogy Mónus József távlövőíjász-bajnok lesz itt nálunk, és ő innen, a vár fokáról, a zászlódomb mellől a Dobó térre felállított célt fogja majd eltalálni. Ezt már szinte garantáljuk, hiszen reggel már volt próbalövés, és két próbálkozásból kettő találta el a célt, úgyhogy teljesen biztonságos, nyugodtak vagyunk ebben” – ismertette Csillag Tamás, az Egri Históriás Kft. ügyvezetője.

Korábban a Magyar Íjász Szövetség elnöke veszélyesnek nevezte a mutatványt. Vánky Sebastián szerint alapvető biztonsági szabályuk hogy, emberek felé nem lőnek, mert olyan technikai veszélyforrások is felmerülhetnek, amelyekre az íjász nem számíthat. „Szerintem nem biztonságos, lehet, hogy tízezerszer lelövi, és jó, és hogyha egyszer nem sikerül, és valakit meglő, akkor mi is szenvedő alanyai leszünk így” – vélte az elnök.

Zászlólengetéssel jelezték a pontos találatot. Mónus József távlövő-világbajnok azt mondta, bár a hely atmoszférája és a történelmi esemény jelentősége nagy terhet tett a vállára, végig biztos volt abban, hogy eltalálja a célt.

„Egy-két hírcsatornában benne voltam. Mindenki kérdezett mindenkit, csak engem nem. Itt voltatok, láttátok. Igaz, 180 méter volt, nem nagy távolság, igaz, emberek voltak, de tisztes távolságra. Csak másodikra találtam el az emberalakot, de én is van, mikor tévedek. Ez csak úgy működik, hogy abban a világban harcolhatok, ami a múlt világában” – mondta a távlövő, akinek elmondása szerint biztonsági lövés volt a 180 méteres táv, hiszen ő tartja a tradicionális távlövő-világrekordot, 453 méterrel.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!