2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Globál

Következik:

Napi aktuális 05:00

Belföld

Bakondi cáfolta a Magyar Helsinki Bizottság vádjait

Folytatja az ételosztást a röszkei és tompai tranzitzónánál a DK és Iványi Gábor egyesülete. A Gyurcsány-párt országgyűlési képviselője, Gréczy Zsolt azt is bejelentette: a Demokratikus Koalíció a Hágai Nemzetközi Törvényszékhez fordul, mert szerintük több esetben a hatóságok tudatosan nem adtak ételt a menekülteknek a jogszabályokra hivatkozva.

  • Bakondi cáfolta a Magyar Helsinki Bizottság vádjait

A strasbourgi bíróság döntés után, ismét kapnak enni a tranzitzónában azok a menedékkérők, akik korábban a jogszabályváltozások miatt nem volt erre jogosultak. A Magyar Helsinki Bizottság társelnöke, az ATV ben arról, beszélt, hogy előrelépésnek tartja a menekültügyi hivatal lépését, de Pardavi Márta változtatnak a gyakorlaton.

 „Minden menedékkérő aki a tranzitzónában van, kap ételt, ez nem volt mindig így. Két hete foglalkozunk ezekkel az ügyekkel, a hozzánk forduló menedékkérő ügyfelek között csomó volt, aki nem kapott enni ezért kellett, összesen 8 ember ügyében a strasborugi emberi jogi bírósághoz fordulni, mert a magyar hatóságok nem adta nekik enni. Ma úgy tűnik, ebben előrelépés van, hogy ez tartós-e, vagy csak a politikának a szeszélye, az nem megmondható” – jelentette ki Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke.

Annak ellenére, hogy a hatóságok léptek a DK és az Oltalom Karitatív Egyesület képviselői több mint 30 adag ételt vittek a menekülteknek. Tompán és Röszkén próbált élelmiszert osztani.

Ivány Gábor jelezte, hogy amíg nem változik a jogszabály, folyamatosan próbálják majd segíteni a menekülteket. „Addig amíg a magyar törvényekben, lehetőség van arra, hogy ezt megtagadják addig mi szeretnék egy olyan csoport fenntartani amelyik figyeli ezt a dolgot és folytatja ezt a missziót” – fogalmazott a vezető lelkész.

A DK már jövő héten kezdeményezi a kormányrendelet megváltoztatását és a Hágai Nemzetközi Törvényszéknek is levelet küld a történtekről. „A DK a rendelet módosítását fogja kezdeményezni a jövő héten, el fogjuk készíteni az ehhez szükséges iratokat, és a DK képviselői ezt be is fogják nyújtani. A másik, hogy tisztázzuk, hogy volt-e éheztetés, ezért a DK a Hágai nemzetközi törvényszék illetékeseit is levélben értesíti. Arról, hogy egy vizsgálatot érdemes lenne lefolytatni és tisztázni, hogy történt-e emberiesség elleni bűncselekmény” – jelentette ki Gréczy Zsolt.

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az Echo TV-ben cáfolta azokat a híreket, hogy bárkit éheztettek volna a hatóságok. Bakondi György szerint a magyar állam a jogszabályoknak megfelelően járt el.

„Ez nem felel meg a valóságnak. A helyzet úgy áll, hogy a menekült kérelmek elbírálásának időszakában, amíg a döntésre várnak addig teljes ellátásban részesülnek, a különösen veszélyeztetett csoportok akár napi ötszöri étkezésben, orvosi ellátás van, játszótér van bent stb. Humánus és egészséges helyen tölték azt az időt a kérelmük elbírálásáig. Amit a kérelmüket elbírálták akkor el kell hagynia tranzitzónát, mivel akkor már nem menedékkérők akkor már nem kapnak ellátást, ahogy az idegenrendészeti eljárásban lévőkre is más szabályok vonatkoznak, mint a menekült kérőket benyújtókra” – jelentette ki Bakondi.

A DK a következő hetekben is segíti majd Ivány Gábor egyesületének ételosztását.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Robert Fico támadója a Momentum egyik testvérpártjával szimpatizálhatott

Robert Fico támadója a Momentum egyik testvérpártjával szimpatizálhatott

Orbán Viktor nem mond igazat, nem igaz, hogy baloldali aktivista lőtt Ficóra […] a merénylőt sokkal inkább nacionalistának, jobboldalinak lehetne nevezni – bizonygatta Cseh Katalin, a Momentum európai parlamenti képviselője a Facebook-oldalán, ezzel igyekezett elhatárolni a saját politikai szekértáborától a szlovák kormányfőre fegyverrel támadó férfit.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!