2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:05

Belföld

Mesterházy is az egykulcsos adó eltörlésével kampányol

Bajnai Gordon után Mesterházy Attila is az egykulcsos személyi jövedelemadó eltörlésével kampányol, a szocialista politikus ezúttal a parlamentben beszélt igazságtalanságról. A nemzetgazdasági államtitkár szerint a baloldal adót emelne, ha hatalomra kerülne.

Propaganda és valóság címmel támadta az egykulcsos személyi jövedelemadót az MSZP elnök-frakcióvezetője napirend előtti felszólalásában. Bajnai Gordon után Mesterházy Attila is arra a friss tanulmányra hivatkozott, amelynek társszerzője a Századvég Gazdaságkutató Zrt. egyik munkatársa. A szocialista politikus szerint az elemzés is alátámasztotta, hogy az egykulcsos adórendszerrel a többség rosszul járt.

Mesterházy azt mondta, hogy a kormányzati nyilatkozatokkal ellentétben az egykulcsos adó nem igazságos és nem is arányos. Az alacsony keresetűek több adót fizetnek, mint a 2010-es kormányváltás előtt, a tehetősebbek, illetve a gazdagok pedig kevesebbet – mondta a pártvezető.

A béremelés kárára menne

A társadalmi igazságtalanságok kezelése nem az adórendszer, hanem a gazdaság- és a szociálpolitika feladata – válaszolta Mesterházy Attilának a kormány nevében a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára. Cséfalvay Zoltán szerint egy adórendszer akkor igazságos, ha a közteherviselés mindenkire kiterjed, és az állam azonos mértékben vesz el az adózóktól. Ennek a két feltételnek az egykulcsos személyi jövedelemadó megfelel, tette hozzá. A pedagógusok egy része viszont elveszítené a béremelést, ha a baloldal visszaállítaná a többkulcsos adórendszert – jegyezte meg az államtitkár.

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. egyébként a Mesterházy Attila által hivatkozott tanulmánnyal kapcsolatban közölte, hogy a benne foglaltak nem a cég álláspontját tükrözik.

Elhalasztották a szavazást a költségvetésről

Keddre halasztotta a szavazást a parlament a jövő évi költségvetés módosításairól. A javaslat 60 milliárd forinttal többet juttat az önkormányzatok adósságrendezésre és 1,5 milliárddal többet a fővárosi sportszövetségek konszolidációjára. A módosítás emellett 4 milliárddal több forrást biztosít a fővárosi tömegközlekedésre is. A kormány jövőre 2 százalék körüli GDP-növekedéssel, 3 százalék alatti államháztartási hiánnyal és 2,4 százalékos inflációval számol. Az Országgyűlés ezután dönthet a jövő évi költségvetést megalapozó törvénycsomagról. A parlament 30 jogszabályt módosíthat, a többi között azt a javaslatot is, amely meghatározná a pártok vezető tisztségviselőinek felelősségét a kampánypénzek elköltéséért. Az intézkedés az SZDSZ által felhalmozott több százmilliós tartozás miatt került napirendre.

A gulág szenvedőire is emlékeztek

A Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabokra és kényszermunkásokra emlékeztek a képviselők napirendi ülésük megkezdése előtt. A költségvetés módosításáról is szavaznak ma az Országházban.

A házelnök beszédében emlékeztetett, hogy november 25-ét 2012 májusában nyilvánította emléknappá az Országgyűlés. Kövér László hozzátette, ez a nap emléket állít minden olyan magyarnak, aki életét adta Magyarországért. „A Gulagot a szovjet propaganda a munka általi átnevelés eszközének nevezte, a valóságban a pszichológiai és fizikai megsemmisítés eszköze volt. A magyar embereknek a málenykij robot kifejezése immáron örökre egyet jelent az emberi méltóságtól való megfosztással, a megalázással és a megkínzatással” – mondta Kövér László.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!