2024. 05. 15. Szerda Zsófia, Szonja napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:10

Belföld

Bajnai: Nyitott könyv voltam minden évben

Hiteles vagyonnyilatkozat beadására szólította fel Bajnai Gordont a Fidesz. Az együtt társelnöke szerint a volt miniszterelnök nem követett el jogsértést vagyonnyilatkozatával, csak az Országgyűlésben kialakult joggyakorlatot követte, amikor nem tüntette fel, hogy mekkora osztalékot vett fel cégétől. Bajnai Gordon a baloldal közös listájáról került be a parlamentbe. Az alakuló ülésen még részt vett és letette a képviselői esküt is, így 2010-es vagyonnyilatkozata után újat kellett benyújtania. A Hír TV-nek azt mondta, hogy nincsen takargatnivalója, ő évek óta egy „nyitott könyv”.

Bajnai Gordon a baloldal közös listájáról került be a parlamentbe, az alakuló ülésen még részt vett és letette a képviselői esküt is, így a 2010-es vagyonnyilatkozata után egy újat kellett benyújtania.

Vagyonnyilatkozatában mindössze annyit írt, hogy saját tanácsadó cégének az ügyvezetője, de nincs fizetése, osztalékot pedig a cég eredményétől függően vesz fel. Az Együtt alapítója bevallásában azt sem tüntette fel, hogy bécsi székhelyű vállalkozásából, amelynek 40 százalékos tulajdonosa, milyen jövedelemre tett szert.

A Fidesz ezért arra szólítja fel Bajnai Gordont, hogy adjon be igazi vagyonnyilatkozatot. Dunai Mónika, a párt szóvivője budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a volt miniszterelnök hazudott, mert nem tüntette fel, pontosan mekkora összegből él. Dunai szerint Bajnai eltitkolta tavalyi vagyonnyilatkozatában, mennyi céges osztalékot vett fel, mint ahogy élettársáról sem tett említést, holott ezt törvény írja elő.

– Bajnai tehát egyértelműen sumákol. Nem beszél fehéren-feketén, nem beszél egyértelműen, ugyanis nem tudni, miből finanszírozza életvitelét és nem tudni azt sem, korábban kinek a pénzéből politizált és kik támogatták a kampányát. Pedig Bajnai, úgy mondják, nagy lábon él és szereti a luxust. A kérdés tehát az a részünkről, miért nem árulja el, miből él, miért titkolózik – tette fel a kérdést a Fidesz szóvivője.

Szigetvári Viktor, az Együtt társelnöke szerint Bajnai Gordon nem követett el jogsértést vagyonnyilatkozatával, csupán az Országgyűlésben kialakult joggyakorlat követte, amikor nem tüntette fel, mekkora osztalékot vett fel cégétől. Szigetvári szerint ráadásul minden adat nyilvános, amelyet bárki elolvashat. „Hadd hívjam fel a figyelmét, hogy Bajnai Gordon társaságának – amelyet ő sosem tagadott, hogy a tulajdonában van – az éves osztaléka nyilvános adat. A bírósági jegyzőkönyvekből hozzáférhető, Önök is foglalkoztak vele, tehát Bajnai Gordon a jövedelmét, ha akarná, sem tudná eltitkolni, hiszen az osztalékjövedelme hozzáférhető” – mondta a Hír Televíziónak az Együtt társelnöke.

Bajnai Gordon vagyonnyilatkozatát a mentelmi bizottság nem tárgyalhatja. A testület KDNP-s elnöke a Hír TV-nek úgy nyilatkozott, csak aktív képviselők ügyeit vizsgálhatják.

Vejkey Imre: – A mentelmi bizottság a vagyonnyilatkozati eljárás és összeférhetetlenség ügyében csak aktív képviselővel szemben járhat el. A bizottságunk nem tudna eljárni Bajnai Gordonnal szemben, aki már nem aktív képviselő.
Riporter: – A múltbéli vagyonnyilatkozatáért nem felelhet a képviselő?
Vejkey Imre: – Önmagában a vagyonnyilatkozatáért nem felelhet, de természetesen a NAV adott esetben a szükséges eljárásokat megindíthatja.

Tavaly novemberben az Együtt másik társelnöke, Juhász Péter is hiányos vagyonnyilatkozatot nyújtott be, de egyelőre az sem derült ki, Szigetvári Viktor miből politizál. Ő két éve ígérgeti, hogy nyilvánosságra hozza támogatóinak a névsorát.

Bajnai, a nyitott könyv

A volt miniszterelnök az Országos Politikai Tanács ülése után szűkszavúan beszélt vagyonnyilatkozatáról. Azt mondta, aki hazugságot terjeszt róla úgy járhat, mint a Fidesz korábbi szóvivője, Zsigó Róbert, akinek bocsánatot kellett kérnie tőle. Saját bevallása szerint egyébként jogszerűen járt el, amikor korábbi vagyonnyilatkozatában nem tüntette fel céges osztalékát.

A Hír TV  riportere: Jogszerűen járt el, tisztességes ez a gyakorlat?
Bajnai Gordon:
– Jogszerűen jártam el, a parlament gyakorlatának megfelelően jártam el, a parlament mentelmi bizottságának mostani fideszes elnöke is ugyanúgy járt el, mint én, és még egy dolog, az én osztalékom minden évben nyilvános volt, olyannyira, hogy Önök és a Fidesz többi szócsöve hosszú sorozatot közölt arról, hogy mennyi osztalékot vettem föl. Ezért semmilyen titkolásom
Hír Televízió:
– De kiderül, hogy miből él?
Bajnai: – Természetesen!
Hír Televízió: – És miből?
Bajnai: – Az osztalékomból és a jövedelmemből. Én ugyanis nyitott könyv voltam minden évben.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!