2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

„Azóta is csak éli az ember az életét a sok keserűséggel”

2015. október 4., vasárnap 16:59, frissítve: hétfő 07:19

Fáklyásmenettel emlékeztek Kolontáron és Devecserben is a vörösiszap-katasztrófa áldozataira az ötödik évfordulón. A 2010-es ipari baleset tíz halálos áldozatot követelt. A térség országgyűlési képviselője, Kovács Zoltán arról beszélt, hogy a hozzátartozók addig nehezen találnak megnyugvást, amíg a felelősöket nem nevezik meg. Az ajkai timföldgyár akkori vezetői és alkalmazottai közül 15 ember áll bíróság előtt, de a magyar igazságszolgáltatás öt év alatt az elsőfokú ítéletig sem jutott el.

2010. október 4-e. Az ajkai timföldgyár 10-es zagytározója átszakad, egy millió köbméter vörösiszap önti el a környékbeli településeket, Kolontárt, Devecsert, Somlóvásárhelyet. A lúgos, maró anyag okozta égési sérülések tíz ember halálát okozzák, a legfiatalabb áldozat alig múlt egy éves.

„Itt volt a ház, elvitte a páromat a devecseri húsüzemig, a sógornőmet a szentkúti útig. A páromat három hónapig ápolták Győrben, a kórházban, 80 százalékban megégett a testfelülete. Egy hónapig sem bírta, összeomlott a keringése, ő is meghalt. Aztán azóta is csak éli az ember az életét a sok keserűséggel, mindennel együtt” – mondta Németh Gyuláné.

358 ház vált lakhatatlanná, Kolontáron 36 lakóingatlant mosott el az ár.

„Én pont nyírtam a füvet, hátul a kertben, amikor a kukoricáktól megjelent a hab. Hát az borzasztó volt. Úgy kellett futnom előle. Kifutottam az utcára, onnan, a dombról néztem végig, mi zajlott itt le” – mondta Mundi Vilmos, amikor visszaemlékezett a történtekre.

A timföldgyár akkori vezetői és alkalmazottai közül 15 ember áll bíróság előtt halált előidéző gondatlan közveszélyokozás, illetve gondatlanságból elkövetett környezetkárosítás vádjával. A büntetőügyben öt év alatt sem jutott el az elsőfokú ítéletig a magyar igazságszolgáltatás.

– A bíróság is csak húzza-halasztja… Öt éve. Nevetséges. Nem? Öt éve nincs felelős.
– Kapott kártérítést?
– Hát úgy nagyjából megkaptunk mindent, de hát azért családi házból emeletesbe? Nem mindegy. Maradhattunk volna itt is, de az volt a leggyorsabb megoldás, azért mentünk el. (Stampf Béla, helyi lakos)

A 400 milliós lakossági kármentő alapból 33-an kaptak kárpótlást. Kármentesítésre és a tönkrement házak újjáépítésére közel 40 milliárd forintot költött az állam.

„Az iszapkatasztrófa előtt mintegy 830-840-en voltunk, közvetlenül a katasztrófában kilenc ember elhunyt, közvetlenül az iszapkatasztrófa után mintegy 40 ember elköltözött, illetve a 2011-es év a halálozás szempontjából rekordév volt sajnos a településen, mert nagyon sok olyan idős ember volt, aki ezt lelkileg nem tudta feldolgozni, és belehalt” – mondta Kolontár polgármestere.

A kolontáriak félrevert harangszóval és néma főhajtással emlékeztek a tragédiában elhunytakra, majd megkoszorúzták az áldozatok emlékművét.

Domb és templom

Napra pontosan öt éve is arról a dombról tudósított a Hír TV munkatársa, ahová az emberek az iszap elől felmenekültek, és ahol most, 2015-ben misét tartanak az áldozatok emlékére. Amikor vége a misének, az emberek lemennek az emlékműhöz és elhangoznak a beszédek, a polgármester és a település képviselője, Kovács Zoltán részéről. Ezt követi a mécsesgyújtás, majd a fáklyás felvonulás és az ökumenikus istentisztelet.

Kovács Zoltán képviselte a kormányt Kolontáron, aki a helyi önkormányzat képviselője. Tilli Károly, a település polgármestere azt mondta, hogy van élet a vörösiszap-katasztrófa után. 19 órás híradónk ideje alatt mintegy 200-an vonultak a Kossuth Lajos utcánál, ahol minden egyes háznál mécsest gyújtanak, ahol a tragédia áldozatai éltek.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!