2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Azokat zárják ki a csokból, akik a legjobban rászorulnak

2016. május 2., hétfő 20:45

Az alapkamat folyamatos csökkentése is szerepet játszott az ingatlanárak megugrásában – állapították meg a Magyar Nemzeti Bank elemzői. Egy piaci szakértő szerint a telkekre vonatkozó szigorú szabályozás azokat zárja ki a családi otthonteremtési kedvezményből, akiknek nélküle esélyük sincs építkezni.

Eladó telek Újpesten, hatmillió forintba kerül. Az ár a fővárosban alacsonynak számít – nem véletlenül. A parcella osztatlan közös tulajdon, családi otthonteremtési kedvezmény nem igényelhető az építkezésre.

„Az osztatlan közös tulajdon azt jelenti, hogy mindenki a teljes ingatlant jogosult lényegében használni. Erre általában szokott lenni használati megállapodás, amelyben a felek rendezik, hogy ki mit használhat. Sem az új építésű ingatlanok megvásárlására, sem pedig a használt lakás vásárlásra, sem a bővítésre vonatkozó új rendelet nem engedélyezi, hogy osztatlan közös tulajdonban lévő ingatlanra vegyék igénybe a támogatást” – magyarázta Pajor Dávid ügyvéd.

A szigorú szabályozás azokat zárja ki, akiknek a családok otthonteremtési kedvezménye nélkül esélyük sincs építkezni – mondta egy ingatlanpiaci szakértő. „Akik a csok iránt érdeklődnek, azok a legolcsóbb telekvásárlási lehetőségeket keresik az esetek többségében, hiszen számukra, ugye, a minél nagyobb támogatású összegnek a kiaknázása a lehetőség, amihez komoly beruházást, építkezést kell hogy kezdjenek. Tehát nagyon kevés marad a telek vásárlására, és emiatt keresik azokat a lehetőségeket, amelyek valami miatt olcsóbbak, például azért, mert nem önálló telkek, hanem valamilyen módon nagyobb telkeknek megosztásával keletkeznek. Nem óriási számot képviselnek ezek a telkek a piacon, a csokosok szempontjából mégis nagyon izgalmasak, érdekesek” – mondta Balla Ákos, a Balla Ingatlaniroda ügyvezető-tulajdonosa.

A Magyar Nemzeti Bankban úgy számolnak, hogy két év alatt tízezerrel nőhet az új építésű ingatlanok száma.

„A következő éveket a kormányzati intézkedések, ezen belül főleg a csok alapvetően meghatározza, és számottevő javulást fog eredményezni a lakáspiacon” – mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója. Mint közölte, a jegybank egyelőre nem vizsgálta, hogy hány építkezés maradhat el a szigorú csokszabály miatt:

– Alapvetően nem vizsgáltuk ezt a kérdést. Úgy gondolom, ez olyan irány lehet, amely majd a következő jelentésünkben is megfelelő elemzési lehetőséget fog majd számunkra biztosítani.
– Nem gondolják túlzónak ezt a korlátozást?
– Hangsúlyoznám, hogy a bejelentés 2015 végén történt, tehát néhány hónap telt el ahhoz, hogy vizsgálni tudjuk, milyen következményei vannak ennek a bejelentésnek. Úgy gondolom, hogy időre van még szükség, hogy ezt meg tudjuk válaszolni.

A jegybanki alapkamattal együtt csökkenő betéti kamatok felpörgették a lakáspiacot, a tehetősebbek – a nagyobb haszon reményében – ingatlanokba kezdték fektetni megtakarításaikat, állapították meg a Magyar Nemzeti Bank elemzői.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!