2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Azbesztper: vesztettek az állammal szemben

2017. június 22., csütörtök 21:07

Az azbesztper két ügyében is elutasította az állammal szemben indított kártérítési keresetet a Fővárosi Törvényszék. A selypi eternitgyár közelében élők közül nyolcan perelték be a magyar államot, mert szerintük az üzemből kijutó azbeszt okozta rákos megbetegedésüket. A bíróság mai ítéletében ugyan kimondta, hogy a megbetegedéseket az üzemben használt azbeszt okozta, de úgy látta: nem az állam az illetékes a kártérítés ügyében.

György Zsoltnak már csak az özvegye és kerekesszékes kisfia lehetett jelen kártérítési perének ítélethirdetésén. A 38 éves férfi 2014 telén halt meg, mellhártyadaganat miatt. „Zsoltinak a boncolási jegyzőkönyve teljesen alátámasztotta azt, hogy ő az azbeszt által lett beteg. Tehát hogy gyerekkorában ő ott játszott, belélegezte” – mondta György-Sándor Judit.

György Zsolt születése óta Zagyvaszántón élt, az azbesztfeldolgozással foglalkozó eternitgyár közelében. Amikor a kórt kimutatták nála, az üzem még állami tulajdonban volt, így a férfi 100 millió forintra perelte a magyar államot.

A bíróság azonban elutasította a keresetet. Az ugyanakkor elismerték, hogy György Zsolt halálát a gyárból kikerülő azbeszt okozta, ám úgy találták: a kártérítést nem az államtól kellett volna követelnie. „Az Eternit vállalat jogutódja az Etercem vállalat lett. Az Etercem Kft.-nek 2005. július második napján elrendelték a felszámolását. Az Etercem Kft.-t mint az Eternit jogutódját illették a jogelőd jogai és terhelték a kötelezettségei. Ennek folytán a jogelőddel fennálló igényeket a jogutóddal kellett és lehetett volna érvényesíteni” – mondta Farkas Antónia, a Fővárosi Törvényszék bírója.

György Zsolt özvegye sírva fakadt az ítélet hallatán. „Én azért arra gondoltam, hogy valami kompromisszum csak lesz, tehát lényegében az, hogy a betegség onnan származik, ennek ellenére mégis elutasították, hát, csalódott vagyok nagyon” – mondta György-Sándor Judit.

Egy másik kártérítést is elutasított a bíróság azbesztügyben. 60 millió forintot követelt az államtól annak a 47 éves férfinak a családja, aki ugyancsak az azbesztgyár szomszédságában nőtt fel, és tavaly szeptemberben halt meg. A bíróság úgy látta, korábban kellett volna perre menniük, követelésük elévült. A felperesek mindkét ügyben fellebbezést nyújtanak be.

Az azbesztgyár közelében többtucatnyian betegedtek meg. Összesen nyolcan perelték be az államot. Ma már egyikőjük sem él. Az utolsó felperes, Pazicki Lászlóné, május végén halt meg. „Felkészítettek rá, hogy ez egy gyógyíthatatlan betegség, erre nincs gyógymód, életemet meg tudják hosszabbítani, de gyógyítani nem tudják” – mondta még májusban halála előtt a Hír TV-nek.

Az elhunytak hozzátartozóit képviselő ügyvéd kártérítési alap létrehozását sürgeti. „Én várnám azt az államtól, hogy mert nem csak erről a nyolc emberről van szó, további tízek-százak jelentkeznek, hogy egy kármentesítési alapot és valamilyen járadékot kellene folyósítani, szerintem az utolsó hónapjaiban, hogy megkönnyítsék és emberhez méltó életet éljenek” – mondta Igyártó Gyöngyi.

A felperesek akár az Európai Emberi Jogi Bíróságig is hajlandóak elvinni a zagyvaszántói azbesztgyár ügyét, emellett alapítványt is létrehoznak a károsultaknak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!