2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

„Az összefogás kezd önmaga paródiájába fordulni”

Hír TV

2017. december 2., szombat 17:39, frissítve: szombat 18:47

Egyre távolabb kerül a választási együttműködéstől az MSZP és a DK. A szocialisták pénteken ugyanis átadtak egy új listát a képviselőjelöltekről, ami a DK szóvivője szerint az MSZP-nek kedvez. A két párt hétfőn ül megint tárgyalóasztalhoz. A pártok közül az LMP mutatja be elsőként az országos listáját, vasárnap hozza nyilvánosságra. A zöld párt a hétvégén tartja kongresszusát, amelyen együttműködést kötött a Gémesi György vezette Új Kezdettel.

Kecskeméten tartja kétnapos kongresszusát a Lehet Más a Politika a hétvégén, ahol bemutatja majd a jövő évi országos választási listáját. Az LMP küldöttei szombaton arról döntöttek, hogy a választási kampányban együttműködnek a Gémesi György vezette Új Kezdet párttal.

„Az összefogás, az együttműködés kezd önmaga paródiájába fordulni sok helyen, de nem nálunk. Én azt látom, hogy ha alapvetően organikus együttműködésről van szó, vagyis hasonló dolgokat gondolunk a világról, hasonlóan érzünk különböző dolgokkal kapcsolatban, és képesek vagyunk ezt kulturált módon megbeszélni egymással, akkor az együttműködés sikerre van ítélve. Mi itt a kongresszuson a délelőtt folyamán megbeszéltük azt is, hogy nagyon nehéz idők várnak ránk, ami a kampányt illeti, pontosan látjuk azt, hogy a médiában egyre furcsább helyzet alakul ki Magyarországon, ami nagyon messze áll a sajtószabadságtól” – nyilatkozta Szél Bernadett miniszterelnök-jelölt.

Az Új Kezdet elnöke a helyben sikeres polgármesterekre is számít a választási kampányban.

„Van még egy-két nagyon pici elvarrandó szál, de ezek nem lényegesek. Összességében megvan a 106 választókörzetben a 106 jelölt, és elkezdjük őket szépen felépíteni. Elkezdjük azt a munkát – vagy folytatjuk, hiszen a polgármesterek nem ma kezdték el azt a munkát, amit a választási kampányban el kell végezni” – emelte ki Gémesi György.

Új szocialista lista

Az MSZP jövő hét végén kibővített választmányi ülésen mutatja be választási programját. A szocialisták mindenkivel hajlandók tárgyalni, akik támogatják a közös jelölteket, a közös listát és a közös miniszterelnök-jelöltet. A párt vezetése pénteken egyeztetett legutóbb a DK-val, amelyen egy új listát is átadtak a Gyurcsány Ferenc vezette alakulatnak.

„A nyilvánosság előtt levő lista a DK igényeit tartalmazta. Szeretném nyilvánvalóvá tenni, hogy az a lista nem tükrözte azokat az arányokat, amelyek felé a tárgyalásokon mi haladtunk. A mi tegnap átadott listánk tökéletesen fedi az egyik legnagyobb közvélemény-kutató cég elmúlt havi támogatási adatainak két pártra mért arányát. Ez volt a mi megállapodásunk, ezt adtuk át. Jeleztük benne, hogy mi az, amikben semmilyen formában nem tudunk engedni” – közölte Molnár Gyula pártelnök.

A DK szóvivője szerint a szocialisták az új listával a korábban már majdnem létrejött megállapodást rúgták fel.

„Korábban volt már egy tervezet a nyilvánosságban, amely nagyjából reális képet mutatott arról, hogy hol tartanak a tárgyalások, ezek a Magyar Szocialista Párt küldöttsége számára elfogadott javaslatok voltak. Most ehhez képest egy teljesen másik javaslattal álltak elő” – közölte a DK-szóvivő.

Egy helyen már létrejött a baloldali összefogás. Solymáron a jövő vasárnapi időközi önkormányzati voksoláson Momentum is támogatja a MSZP, a DK, az Együtt, a Párbeszéd és az LMP jelöltjét, Kárpáti Zsuzsannát.

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!