2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 03:00

Az Orbán-kormánynak ajánlva: a közmunka felejtős, a korrupció valós

2016. május 18., szerda 19:06, frissítve: csütörtök 15:30

Költségvetési kiigazításra van szükség, és a kormánynak a korrupció ellen is fel kell lépnie – egyebek közt ez szerepel az Európai Bizottság legfrissebb országspecifikus ajánlásában. Azt is írják, hogy a kabinetnek helyre kell állítania a közintézmények és a közbeszerzések átláthatóságát.

Elégedetlen a magyar gazdasági folyamatokkal az Európai Bizottság, ezért idén GDP-arányosan 0,3, jövőre pedig 0,6 százalékos költségvetési kiigazítást javasol. Az úgynevezett országspecifikus ajánlások között szerepel, hogy a közmunkaprogram helyett hatékonyabb eszközöket alkalmazzon a kormány a munkaerőpiacra való visszavezetésre, különös tekintettel a romákra. Ezen a területen több tagállam is bírálatot kapott.

„Azt javasoljuk, hogy aktív foglalkoztatáspolitikákat alkalmazzanak, illetve hosszú távú foglalkoztatásra összpontosítsanak. Néhány ajánlást tettünk a foglalkoztatás minőségével kapcsolatban is. Nem arról van szó, hogy visszahívjuk az embereket a munka világba, hanem hogy ott is marasztaljuk őket. Nagyon fontos a rugalmasság és hogy megfelelő védelmi szintet biztosítsunk a munkavállalóknak. Munkahelyeket kell teremtenünk, és ennek kapcsán a tagállamoknak erőfeszítéseket kell tenniük a munkára kivetett adók kapcsán” – jelentette ki az Európai Bizottság szociális ügyekért felelős biztosa, Marianne Thyssen.

A bizottság a közbeszerzések átláthatóságának javítását és a korrupcióellenes küzdelem fokozását is az Orbán-kormány figyelmébe ajánlotta. Európa egészét tekintve arra hívta fel a figyelmet a testület, hogy a lassú világgazdasági növekedés előny lehet a világpiacon, ha a tagállamok betartják a költségvetési kereteket.

„Fel kell gyorsítanunk a célzott gazdasági reformokat annak érdekében, hogy segítsük a gazdasági fellendülést Európában akkor, amikor a globális fellendülés lassulóban van. És felelős fiskális politikát kell folytatni, amely szintén a gazdasági fellendülést támogatja” – mondta az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyekért felelős biztosa, Pierre Moscovici.

Az országspecifikus ajánlások nem kötelező jellegűek, csak a bizottság álláspontját mutatják, hogy mit gondolnak egy-egy tagország gazdasági folyamatairól. Egy összesítés szerint a tagállamok az ajánlásoknak csak alig harminc százalékát fogadják meg.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!