2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 03:00

Az okmányirodák is felkészültek a népszavazásra

,

2016. október 1., szombat 14:05, frissítve: szombat 17:47

Az okmányirodákon nem fog múlni a kvótanépszavazás: szombaton és vasárnap is országszerte nyitva tartanak, a kormányablakokkal együtt. Így a lejárt személyi igazolvány vagy az elveszített lakcímkártya sem lehet akadály a voksolásnál. Akinek hiányosak az iratai, kérhetnek ideiglenes személyi igazolványt, illetve új lakcímkártyát.

Csak ritkán nyílik az ajtó az egyik soroksári kormányablakban, nem túl nagy az érdeklődés a hétvégi ügyintézés iránt. Pedig az okmányirodák mellett ezek a hivatalok is országszerte nyitva vannak a hétvégén: Szombaton reggel 8-tól 16 óráig, vasárnap pedig reggel 8-tól 18 óráig.

A kormány azért döntött a rendkívüli nyitva tartás mellett, hogy azok a választópolgárok is az urnák elé járulhassanak, akik esetleg lejárt okmányokkal rendelkeznek. A kancelláriaminiszter szerint nem új keletű a hivatalok rendkívüli nyitva tartása. „Eddig Magyarországon minden választás alkalmával ügyeleti jelleggel az okmányirodák vagy az okmányirodákat működtető kormányablakok nyitva voltak, teszem hozzá. Azért, hogyha valakinek hiányzik valami személyi okmánya, akkor rendkívüli igazolással személyazonosságát dokumentálni lehessen” – fogalmazott Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára szerint most az ügy komolysága miatt indokolt, hogy ne az okmányok érvényességén múljon a részvétel.

„Nyilván sokszor merül föl, hogy helyben jön rá valaki, lejárt egyik vagy másik irata, de ez ne akadályozza meg abban a szándékában, hogy szavazzon. Meglátjuk, hogy erre valóban van-e igény, tömeges-e, hogyha igen, akkor nyilván érdemes megfontolni, hogy máskor is legyen ilyen, de mindenkinek meg kell adni az esélyt, hogy részt vegyen a szavazáson. Óriási a veszély, óriási a tét, célegyenesbe fordult a kvótacsomag véglegesítése Brüsszelben, ezért mindenkinek meg kell adni az esélyt, hogy ebben a kérdésben véleményt tudjon nyilvánítani” – jelentette ki Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

A kormányablakokban hétvégén csak az ideiglenes személyazonosító igazolvány kiállítására, valamint a lakcímkártya pótlására van mód.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!