2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Az NVI és az NVB is levegőnek nézi a Jobbik aláírásgyűjtő ívét

,

2017. augusztus 7., hétfő 17:08, frissítve: hétfő 20:00

Megfelelő rendelkezés hiányában nem véleményezi a Jobbik bérunióval kapcsolatos aláírásgyűjtő ívét sem a Nemzeti Választási Iroda, sem a Nemzeti Választási Bizottság. A Jobbik álláspontja szerint a vonatkozó szabályozás nem egyértelmű, a magyar hatóságok így viszont utólag sem dönthetnek az aláírásgyűjtés szabályosságáról. A Hír TV-nek nyilatkozó nemzetközi jogász szerint a tagállami hatóságok nem avatkozhatnak a kezdeményezésbe, az ugyanis uniós hatáskörbe, az Európai Bizottságra tartozik.

Több száz dolgozó tiltakozott a munkaerőhiány és az alacsony bérek ellen egy fővárosi áruház előtt még júliusban. „Üres polcok, üres kassza” – ezt írták a tüntetők a transzparensre.

„Csökkentsük az EU-t szétszakító bér- és gazdasági különbségeket” – ez pedig annak az uniós polgári kezdeményezésnek a címe, amely egyenlő munkáért egyenlő béreket követel. A nemzetközi bizottságba tömörült kezdeményezők között van a Jobbik is.

A papíralapú aláírásgyűjtő ív mintapéldányát az ellenzéki párt elküldte a Nemzeti Választási Bizottságnak, hogy véleményezze. A szervezet válaszlevelében azt írta: a formai ellenőrzés a támogató nyilatkozatok ellenőrzésének részfázisa, arról pedig a benyújtást megelőzően a bizottságnak – jogosultság hiányában – nem áll módjában döntést hozni. Ezzel a Nemzeti Választási Iroda is egyetért, hozzátéve, hogy a gyűjtéshez nincs szükség a tagállamok szerveinek jóváhagyására.

A Jobbik szerint több uniós tagországban hitelesítették az aláírásgyűjtő íveket, nem értik, hogy a hazai hatóságok ezt miért nem teszik meg, és miért fogalmaznak homályosan.

„Nagyon bízom benne, hogy a magyarországi hatóságnak, a NVI-nek és NVB-nek nem valamiféle hátsó, felülről vezérelt politikai szándéka van abban, hogy a Jobbik aláírásgyűjtéseivel kapcsolatban ezt a fajta előzetes hozzájárulást nem biztosítja. Az Európai Unió minden tagállamában, úgy tűnik, ezt megadták” – mondta Vona Gábor, a Jobbik elnöke.

A Hír TV-nek nyilatkozó nemzetközi jogász szerint a Jobbiknak nem kell tartania a hazai hatóságok utólagos beavatkozásától. „Úgy gondolom, hogy ez a fajta félelem megalapozatlan, amennyiben az ívek, amelyeket használni fognak, megfelelnek a vonatkozó európai uniós rendelet által megadott mintának. Ez uniós jogi kérdés, uniós jogszabályok szabályozzák, elvileg a Nemzeti Választási Iroda vagy Bizottság és egyéb magyar hatóságok megakadályozni vagy beavatkozni nem tudnak” – fogalmazott Lattmann Tamás.

A Jobbik augusztus 20-án kezdi gyűjteni az aláírásokat a bérunióért. Az európai népszavazáshoz a kezdeményezőknek egymillió szignót kell összegyűjteniük az uniós tagországokban. Erre egy évük van, vagyis az ügy kifutása csak a 2018-as magyarországi parlamenti választás után várható.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!