2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Az MNB-alapítványokon áll vagy bukik a Fidesz győzelme?

,

2016. május 16., hétfő 17:16, frissítve: csütörtök 15:34

A Fidesz győzelmét segítik az MNB-alapítványok – erről beszélt az egyik alapítvány kuratóriumi tagja az Echo TV-ben. Lentner Csaba szerint a 2018-as parlamenti választásokat akkor nyerheti meg a Fidesz, hogyha sikerül az emberekkel megértetni és elfogadtatni Matolcsy György és a jegybank gazdaságpolitikai tevékenységét. Az Együtt szerint Lentner Csabának bíróság előtt kell felelnie egy kormányváltást követően.

Orbán Viktor korábban többször is kiállt a jegybank alapítványainak költései mellett. A miniszterelnök szerint ezek célja jó és fontos, Matolcsy Györgyöt pedig a munka folytatására biztatta.

„Az előző 8 évnek és a ’90-es évek elhibázott gazdaságpolitikájára ezek a könyvek rámutatnak; lényegében egyre nagyobb mértékben az egyetemeken ezekből a könyvekből folyik a tanítás” – az egyik jegybanki alapítvány kuratóriumának tagja korábban a Hír TV vendégeként is azt hangoztatta, hogy szükség van arra, hogy az MNB milliárdokat fordítson saját közgazdasági világképének terjesztésére.

Lentner Csaba az Echo TV-nek nyilatkozva ennél is tovább ment, pénteken arról beszélt, hogy a Magyar Nemzeti Bank alapítványainál azon munkálkodnak, hogy Fidesz–KDNP pártszövetség kormányon maradjon.

„Az ellenzéki pártok – ha sikerül ennek a gazdaságpolitikának a közhitelességét megingatni – akkor való igaz, 2018-ban célt érhetnek. Nyilván mi azon dolgozunk, hogy ez ne sikerüljön. (...) meggyőződésem, hogy a 2018-as választás azon fog múlni, hogy minket, a koncepciónkat, az elveinket, a gazdaságpolitikánkat, a társadalompolitikai szemléletünket a társadalom mennyire fogja elfogadni. Ez az elfogadottság nem plakátok, nem postaládákba bedobott fecnik szintjén fog menni, hanem igenis a szellemi, tudományos műhelyeknek a produktumait, illetve magát a gondolkodást tartjuk szem előtt. A közgondolkodást kell ahhoz megváltoztatni – de országos szinten –, hogy az emberek elfogadják, elhiggyék, tudomásul vegyék és akarják ezt a fajta gazdaságpolitikai tevékenységet...” – jelentette ki a televízióban Lentner.

Az Együtt elnöke korábban feljelentést tett a jegybanki alapítványok költései ellen, ám azt az ügyészség elutasította. Szigetvári Viktor szerint Lentner Csabának is bíróság előtt lenne a helye. „Lentner Csaba arról beszél, amiről egyre többször beszélnek a fideszesek, hogy a korrupció nemhogy nem bűn szerintük, hanem a dolgok természetes velejárója. Ez elfogadhatatlan. Ezt a pénzt nem a Fideszre kell költeni, nem a Fidesz népszerűsítésére. A jegybanknak nem a dolga, hogy gyengítse a forintot, és azt a pénzt, ami ebből keletkezik, másra költse. Elfogadhatatlan az az erkölcstelenség, amit most már büszkén vállalnak. Lentner Csabának is és másoknak is egy kormányváltás után bíróság előtt kell felelniük” – jelentette ki Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke.

Múlt héten a Fidesz egyik fő ideológusa is, Lánczi András is megszólalt az elmúlt időszak korrupciós vádjairól. A HVG-nek adott interjúban a Corvinus újdonsült rektora azt mondta: amit a bírálók korrupciónak nevezetnek, az valójában egy politikai elképzelés végrehajtása.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!