2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Fidesz-KDNP kampánynyitója

Következik:

Paláver 16:30

Az MKB-n keresztül is közpénz juthatott Mészáros zsebébe

Hír TV

2018. március 20., kedd 20:27, frissítve: kedd 20:41

Tiltott bankfinanszírozás gyanúját is felveti az az ügylet, amellyel az állam rossz hiteleket vásárolt az MKB Banktól. Az Index írta meg, hogy a „Mészáros Lőrinc és a jegybankelnök unokatestvérének” érdekeltségi körébe tartozó pénzintézettől csaknem százmilliárd forintnyi lakossági bedőlt hitelt vett meg az állam, jóval drágábban, mint amennyit a többi piaci szereplő kínált volna érte – a jegybank volt alelnöke szerint ez tilos, mivel közpénz kerülhetett a bank részvényeseinek, azaz Mészáros Lőrincék zsebébe.

Szabaduljon meg egy nap alatt a gondok okozta ráncoktól – hirdeti magát a reklámplakáton az MKB. A bank is ezt tette: megszabadult a nemfizető lakossági hitelállományától, óvatos becslések szerint is csaknem százmilliárd forinttól.

A hírt az Index szellőztette meg. Az MKB-t 2015-ben vette meg a német tulajdonosától az Orbán-kormány, miután egymást követő négy évben is százmilliárd forintos veszteséget halmozott fel. Ezt követően privatizálták – a pénzintézet bonyolult áttételeken keresztül végül Mészáros Lőrinc és Matolcsy György jegybankelnök unokatestvérének, Szemerey Tamásnak az érdekeltségi körébe került. A vételár titkos, de szakmai berkeken belül azt mondják, Mészárosék 25 milliárd körüli összeget fizethettek érte. A lakossági nemfizető hitelállományt viszont azóta is görgette maga előtt az MKB. Ezt vette most meg a piaci licitálóknál jóval drágábban az állami hátterű Magyar Követeléskezelő Zrt.

Arra lehet gondolni, hogy a magyar állam előbb megvette, majd eladta az MKB-t, és mindig az volt az érzése az embernek, hogy ez sohasem volt teljesen egy piaci folyamat, hiszen elvileg külföldi vevők vették meg az MKB-t, és mégis nagyon hamar politikaközeli embereknél landolt ez a bank, Mészáros Lőrincnél vagy Matolcsy György jegybankelnök unokatestvérénél, Szemerey Tamásnál. Tehát mindig azt lehetett gondolni, hogy ennek a banknak intenzív kapcsolatai vannak az állammal, az állam nem engedte el teljesen a kezét: a jegybanki alapítványok pénzét kezeli az MKB, meg sokféle ilyen metódus van – mondta el az Index újságírója, Brückner Gergő.

A volt jegybanki alelnök szerint az ügylet felveti a tiltott bankfinanszírozás gyanúját.

Nem más, mint egy bujtatott állami támogatás az MKB Bank részére, ha úgy tetszik, akkor az MKB Bank részvényesei részére, hiszen azzal az árkülönbözettel, ami a piaci szereplők által ajánlott legjobb ár és az állami követeléskezelő által kifizetett árt között van, ezzel lényegében a bank vagyona növekszik és a bank részvényeseinek a vagyona növekszik – véli Bodnár Zoltán.

Üzletit titokra hivatkozva az MKB Bank vezérigazgatója azt sem árulta el, hogy mekkora volt a követelésállomány, amit eladtak és mennyiért vette azt meg a magyar állam. Azt pedig spekulációnak tartja, hogy a közpénz Mészárosék zsebében landolt volna.

Ez egy piaci tranzakció volt, a piacon lévő bank részéről, aki minden jogszabálynak és előírásnak megfelelően, sőt, elvárásnak megfelelően végrehajtott egy tranzakciót. A többit azt, ne haragudjon, spekulációnak érzem, ezekről én nem tudok nyilatkozni – mondta Balog Ádám.

A Miniszterelnökség államtitkára hárít.

A gazdasági minisztériumnak a felügyelete alá tartozik, tehát ők tudnak önöknek tájékoztatást adni. A Miniszterelnökségnek ebben felügyeleti feladata, jogkörei és így információja sincs – szögezte le Csepreghy Nándor.

Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert egy lakossági fórumon kérdeztük volna, de a közelébe sem lehetett menni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!