2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Globál 09:10

Az LMP is beállt Majtényi mögé, aki így államfőjelölt lehet

2017. február 3., péntek 15:04, frissítve: vasárnap 13:42

Támogatja az LMP is, hogy Majtényi Lászlót köztársasági elnöknek jelöljék. Ezzel biztossá vált, hogy a korábbi ombudsman kihívója lehet Áder Jánosnak a tavaszi elnökválasztáson. Majtényi Magyarország élőben című műsorunkban azt mondta, nincsenek olyan illúziói, hogy a Fidesz képviselői őt támogatnák majd.

Öt éve választották meg köztársasági elnöknek Áder Jánost. Sokáig úgy tűnt a Fidesz nem támogatja, hogy még egy ciklusig ő legyen az államfő, tavaly decemberben viszont Orbán Viktor arra kérte a pártot, hogy Ádert jelöljék a posztra.

Értelmiségiek egy csoportja tavaly év végén javasolta, hogy az ellenzék állítson kihívót és Majtényi László korábbi ombudsmant jelölje köztársasági elnöknek. Ahhoz, hogy valaki indulhasson, a parlamenti képviselők ötödének kell támogatnia. Ehhez az LMP-s képviselők szavazatára is szükség volt, a párt pénteken bejelentette, támogatják Majtényi jelölését.

„Meggyőződésünk hogy egy független, pártok felett álló, párttisztséget nem betöltő és szakmai munkát, tekintélyt kivívó emberre van szükség a köztársasági elnöki székben. Olyan köztársasági elnököt szeretnénk, aki méltó módon tudja képviselni a Göncz Árpád, Mádl Ferenc és Sólyom László által megalapított hagyományokat” – nyilatkozta Schmuck Erzsébet, az LMP frakcióvezetője.

 

 

„Most már elnökjelöltnek vagyok többé kevésbé tekinthető” – Majtényi László Magyarország élőben című műsorunkban reagált az LMP támogatására. Szerinte ez nem jelenti azt, hogy esélyes lenne arra, hogy megválasszák. „Ennek a dolognak nyilván más a jelentősége. A jelentősége, hogy egy szabad, demokratikus, szolidáris, alkotmányos, fékek-ellensúlyok rendszerét megvalósító Magyarországról tudunk beszélni, egy majdani negyedik köztársaságról” – fogalmazott az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnöke.

Tekintse meg a teljes beszélgetést:

A Jobbik elítélte Majtényi támogatását. Vona Gábor, a párt elnöke közben azt javasolta, hogy ne a pártok, hanem közvetlenül az emberek választhassanak a köztársasági elnököt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!