2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Az LMP bedobta a lex CÖF-öt

2017. május 28., vasárnap 16:08, frissítve: vasárnap 16:12

Lex-Simicskából, Lex-CÖF-öt csinálna az LMP. A zöldpárt csak akkor szavazza meg a kormánypártok pártfinanszírozást szigorító törvény-javaslatát, ha az összes ehhez benyújtott módosító javaslatukat elfogadják, a többi közt azt, hogy csak a jelölt vagy a jelölőszervezet tudjon hirdetni. A Jobbik a törvénymódosítás miatt a kormánykritikus hangok elnémításától tart, az MSZP szerint az oligarchák belharcáról van szó.

Ti dolgoztok, Ők lopnak – bár a 2018-as választásig csaknem egy év van még hátra, a Jobbik kormánykritikus plakátjai már az egész országban ott vannak.

A Fidesz most azt tervezi: hogy a hivatalos kampányidőszakon túl csak piaci áron lehetne politikai hirdetéseket kihelyezni.

Egy plakáton Vona Gábor és Gyurcsány Ferenc, egy bohóc társaságában. A politikusokat ábrázoló hirdetés a Fidesz-kormányhoz köthető – a Magyar Villamos Művek által legutóbb félmilliárddal támogatott - Civil Összefogás Fórum plakátkampányának része volt. Az LMP szerint ez sincs rendben, ezért a párt több módosító javaslatot is benyújtott a törvény kapcsán.

„Van egy olyan javaslatunk, hogy csak a jelölt vagy a jelölőszervezet tudjon hirdetni. Ezt akkor hívhatjuk lex CÖF-nek is, ugyanis nekem nagyon nem tetszik az, hogy a kormány a negatív kampányának a jelentős részét outsource-olja az őskedvenc álciviljeinek. Ők majd bohócos plakátokkal vizuális környezetszennyezést követnek el, miközben ők úgy csinálnak, mintha közük nem lenne hozzá. Ez nem működik, ha ezeket a módosítóinkat elfogadják, akkor el tudom hinni azt, hogy tényleg az a szándékuk, amit nagyon dagályosan kijelentett Kósa Lajos, hogy ők meg akarják tisztítani a párt-, a kampányfinanszírozást, most úgy tűnik, hogy egyáltalán nem erről van szó, egyszerűen egy nagyot akarnak rúgni egy másik pártba” – mondta a párt társelnöke, Szél Bernadett.

A szocialisták szerint a kormány közpénzből terjeszti a propagandát, amit közérdekű kormány és civil hirdetéseknek álcáz.

„Itt a Fidesz és a Jobbik harcáról van szó. Mindazon által egyébként az MSZP országgyűlési képviselőcsoportja nem fogja támogatni, mert nem tartjuk normális törvénykezésnek egy országban azt, ha egy tollvonással a közterületi vagy reklámpiacot vagy egy egyetemet a Fidesz saját érdekinek megfelelően hoz meg” – Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke.

A fideszes terv kapcsán a Jobbik bolsevik tempót emleget. A párt szerint a kormány ellehetetlenítené az ellenzéki véleményeket, a kötelezővé kívánt tenni, drágább piaci vagy listaárat pedig nehéz lesz megfizetni. A Lehet Más a Politika Lex-CÖF-ként emlegetett módosítójával viszont egyetértenek.

„Az önmagában még támogatható hogy csak a jelölt vagy jelölőszervezet folytasson politikai plakátkampányt, bár az hogy mi számít politikai kampánynak az egy elég szubjektív kérdés, ugyanakkor ha azt egy ellenzéki jelölt vagy szerv csak a Fidesz által javasolt listaáron teheti meg, akkor erre gyakorlatilag képtelen lesz, mert a listaáron vásárolt plakátmennyiséget nem fogja tudni kigazdálkodni. Erre csak olyan párt lehet képes, ami mögött minimum egy Mészáros Lőrinc áll” – jelentette ki Jakab Péter, a Jobbik szóvivője.

Az LMP módosítójáról a Fideszt is kérdeztük. „Az LMP-nek több módosító javaslata volt és mi minden módosító javaslatról tárgyalunk, a frakciónk még ezután fog tárgyalni róla, ezért azt követően fogok tudni beszámolni Önnek, hogy milyen döntést hoztunk” – így Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője.

Reklámszövetség korábban azt nyilatkozta a törvénymódosításról: hogy az minden olyan vállalkozás vagy hirdető számára előnytelen lesz, amely ezt a szegmenst részesíti előnyben. Az országgyűlés várhatóan a jövő héten tárgyal a Fidesz a javaslatáról. A módosításhoz a képviselők kétharmados támogatása szükséges.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!