2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Vezércikk 14:00

Az LMP, a Momentum és az Együtt is ott lesz a Jobbik tüntetésén

Hír TV

2017. december 13., szerda 18:11, frissítve: szerda 18:13

Megkérdőjelezik az ÁSZ 662 milliós, Jobbikra kirótt bírságának a jogszerűségét az ellenzéki pártok. Az ex-LMP-s Schiffer András szerint, a számvevőszék olyan szabályozásra hivatkozik, amit végül nem fogadtak el. Az LMP, a Momentum és az Együtt politikusai szolidaritásból ott lesznek a Jobbik pénteki tüntetésén, amit a Fidesz székháza elé szerveznek. Az MSZP és a DK viszont továbbra sem tüntet a Jobbikkal közösen.

Nyílt levélben szólította fel Orbán Viktort a számvevőszék leállítására a Jobbik elnöke. Vona Gábor azt írta, az ÁSZ törvénytelen intézkedése kizárólag a kormányfő engedélyével valósulhatott meg, a Jobbik elleni eljárással pedig egyértelműen a legerősebb ellenzéki pártot akarja eltakarítani, hogy a demokráciát leépítve elkezdődhessen a diktatúra. Az Állami Számvevőszék összesen 662 millió forint büntetést állapított meg a Jobbikkal szemben arra hivatkozva, hogy tiltott támogatást fogadott el kedvezményes plakáthelyek igénybevételével.

 

Az LMP-t korábban vezető Schiffer András szerint azzal, hogy a kormány az ÁSZ-t vetette be a legerősebb ellenzéki párt megregulázására, átlépett egy vörös vonalat. A jogász szerint a döntés megkérdőjelezhető, a tavasszal elbukott plakáttörvénnyel ugyanis módosították volna a párttörvényt is, amely előírná, hogy kampányidőszakon kívül plakát csak a szokásos piaci áron helyezhető ki. De végül nem írta elő, mert nem volt meg hozzá a szükséges többség, így nincs jogalapja a Jobbik befenyítésének. Ezen a véleményen van az LMP is

„Jelen esetben azt látjuk, hogy az ÁSZ valóban jogtalanul működött úgy, mint a kormány meghosszabbított keze és sújtott le a Jobbikra. Ezen azonban nem csodálkozunk sajnos, ahogy épül le a jogállam, úgy lépnek túl még a saját maguk által lefektetett, vagy le nem fektetett jogszabályokon is. Ez számunkra elfogadhatatlan” – nyilatkozta Kanász-Nagy Máté, a párt szóvivője.

Az Együtt elnöke elképzelhetőnek tartja a jobbik felelősségét, de szerintük a kormány antidemokratikus módszerhez nyúlt, ezért kiállnak – az egyébként ellenfélnek tartott párt mellett. „Az a kettős mérce, amivel a Fidesz fellép, most éppen a Jobbikkal szemben, de alapesetben bármely más ellenzéki párttal szemben lépne fel, elfogadhatatlan. Mi azt mondjuk, első a demokrácia megvédése, ezért megyünk el a Jobbik által szervezett tüntetésre, szolidaritásunkról biztosítani” – mondta az Egyenesen stúdiójában Juhász Péter.

A Jobbik pénteken 5 órára hirdetette meg a demonstrációját a Fidesz Lendvay utcai székháza elé. Azt mondják, mindenkit oda várna akinek fontos a jogállam. „Megmutatjuk a megrendelőnek, Orbán Viktornak és csapatának, hogy próbálhat amúgy függetlennek álcázott szervezetekkel ránk támadni, a megsemmisítésünkre törni, de mi ettől nem ijedünk meg. Látszik, hogy a zsarnok az, aki retteg, az ő emberei, akik rettegnek. Tegnap a parlamentben kiderült, hogy amikor az ÁSZ elnöke remegő kézzel próbálta védeni a védhetetlen. Ezek az urak bizony nagyon félnek valamitől” – jelentette ki szerdán Z. Kárpát Dániel országgyűlési képviselő.

Az LMP és a Momentum részt vesz a fáklyás felvonuláson, az MSZP és a DK viszont nem lesz ott a demonstráción.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!