2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

„Az LMP, a KDNP-vel ellentétben, nem ül nyakig a lekvárban”

Hír TV

2018. január 20., szombat 17:15, frissítve: szombat 19:51

126 millió forintba került tavaly a KDNP-frakció működése az adófizetőknek. 1,2 milliót költöttek egy lekvárokat gyártó cégnél, de a Hír TV információi szerint ajándékcsomagot is ennyiért vásároltak. A pártoknak nem kötelező nyilvánosságra hozniuk költéseiket, ezeket az adatokat is egy újság szerezte meg.

A KDNP-s Rétvári Bence államtitkár decemberben kétszer is jótékonykodott Vácon, burgonyát és kenőmájast osztogatott. Hogy honnan volt az élelmiszer, és hogy mennyibe került, nem tudni, a képviselő azóta sem árulta el.

A KDNP frakciója is sokat költött ajándékokra, az ő dokumentumaikat a 168 Óra hozta nyilvánosságra. A tavalyi, 126 millió forintos költésből 1,2 millió ment el például olyan ajándékcsomagokra, amelyekben lekvárok, teakeverékek, fűszerek és egyéb csemegék is voltak.

„Minden frakciónak vannak protokolláris kiadásai” – Hollik István országgyűlési képviselő szerint a külföldi vendégeiket is mindig megajándékozzák egy-egy megbeszélés után, de szerinte pártja nem költ sokat protokollcélokra. „Egyébként ha az arányokat nézi, nem kiugrók a KDNP-nél sem, a lekvárokat azoknak a vendégeknek adtuk, akikkel tárgyaltunk” – tette hozzá.

A KDNP emellett 225 ezer forintért gerincerősítő széket is vásárolt.

Az LMP-frakció adatait is nyilvánosságra hozta a 168 Óra. A párt főként tanácsadókra költött, Szél Bernadett szerint ez is mutatja: pártja valódi munkára és szakemberekre fordítja az állami támogatást. „Mi nem lekvárra költjük a pénzt, amit arra kaptunk, hogy az Országgyűlésben végezzük a munkánkat. Az LMP, a KDNP-vel ellentétben, nem ül nyakig a lekvárban, és nem kell gerincerősítőt vennünk, hogy egyenes legyen a gerincünk” – jegyezte meg a párt miniszterelnök-jelöltje.

Nem kötelező a nyilvánosság

Azt, hogy az egyes frakciók mire és mennyit költenek közpénzből, nem kell automatikusan nyilvánosságra hozniuk, miután 2009-ben egy bírósági döntés kimondta: a pártok nem minősülnek közfeladatot ellátó szervnek.

„Furcsa érvelés. Való igaz, hogy Magyarországon alkotmányos szabály 1989 óta, hogy a pártok közvetlenül közhatalmat nem gyakorolnak – ez volt a pártállam lebontásának egyik fontos lépése –, viszont a pártok leginkább közpénzből gazdálkodnak. Bevételeik 80-90 százaléka költségvetésből kapott közpénztámogatás. A Transparency International is tett már lépéseket a pártköltések nyilvánosságra hozataláért, de veszítettünk a bíróságon” – nyilatkozta Ligeti Miklós, a szervezet jogi igazgatója.

Németországban ugyanakkor automatikusan nyilvánosságra kell hozni a pártok gazdálkodási adatait, így a közpénzek elköltését is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!