2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar ráadás 00:05

„Az ítélet rák!” – Botrányosra sikerült a reklám, eltüntették

2017. január 24., kedd 20:37

Bocsánatot kért és eltüntette honlapjáról botrányos kampányfilmjét a Magyar Rákellenes Liga. A szervezet a közleményében azt írta: célközönségük a még nem beteg, de helytelen életmód miatt fenyegetett emberek csoportja, akik figyelmét csak erősebb üzenettel lehet elérni. A 26 éve működő liga továbbra is a szűrővizsgálatokon való részvételre hívja fel a figyelmet.

– Vádlott, álljon fel! Az ítélet rák!
– De miért én?
– Azért, mert nem sportolt és egészségtelenül élt – hangzik el a botrány kavart reklámban.

Rendszeresen sportoltam, és egészségesen étkeztem, mégis 17 évesen ott álltam az orvosi szoba előtt egy papírral a kezemben, ami azt taglalta: melyik oldalon mekkora a daganat átmérője – ez már Alexandra története. A Facebookon osztotta meg, így tiltakozott a kampány ellen. Kedden estig már több mint 800-an csatlakoztak a Nem vagyok vádlott csoporthoz.

„A gyerekeknél sem mondhatjuk azt, hogy nem sportolt eleget, ezért lett rákos. Ez egy valótlan és nagyon demagóg állítás, amit ez a kisfilm üzen. Kikérjük magunknak azt a fajta arroganciát, amivel magyarázzák ezt a kisfilmet a rákliga képviselői, célcsoportokat emlegetnek, azt emlegetik, hogy ez a kisfilm a prevencióról szól. Ebben a kisfilmben nincsen szó prevencióról, itt egyértelműen egy megbélyegzésről van szó” – fogalmazott Balassa Gabriella, a Mellrákfórum alapítója.

A Magyar Rákellenes Liga elnöke szerint bár erőteljes felütése volt a filmnek, nem akarták a betegeket megsérteni. „Feltettük azt a levelet, ami részben ennek a hátterét magyarázza, részben bocsánatot kér azoktól az érintettektől, akik megszólítva érzik magukat, noha nem nekik szántuk ezt az egész kampányfilmet. A megelőzés lehetőségével nem élnek a magyar lakosok, ezt tettük most fókuszba, és ez volt ennek az erőteljes felütésű filmnek az oka” – nyilatkozta Bittner Nóra, a rákellenes liga elnöke.

Ha egy családban kiderül valakiről, hogy rákos, az már önmagában nagy trauma – hívja fel a figyelmet Komáromi Zoltán háziorvos. Szerinte éppen ezért nemcsak méltatlan, hanem szakmailag hibás is a hangnem. „Ebben a szituációban bárki azt gondolja, hogy szembesítenie kell a saját életmódjával. én azt gondolom, hogy egyrészt nem etikus, másrészt pedig nem is praktikus. Ha arról van szó, hogy gyerekeknek egészségtant tanítok, hogyha középiskolásoknak beszélek az életmódnak a veszélyeiről, és felhívom a figyelmüket arra, hogy ha sokat cigarettázol, akkor esetleg tüdőrákos leszel vagy ajakrákot fogsz kapni. Hogyha állandóan szoláriumba jársz, és túlnapozod a bőrödet, akkor nagyobb az esélye, hogy bőrrákot kapjál. Itt van jelentősége, mert itt egy kicsit előtte vagyok” – fogalmazott a háziorvos.

A szakember szerint a legjobb megoldás a célzott szűrés lenne, csakhogy a magyar egészségügy az intézményt és nem a pácienseket teszi érdekelté a vizsgálatok elvégzésére.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!