2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:00

Az ínyencek szívnak, Lázár segítséget ígér

2016. augusztus 26., péntek 18:03, frissítve: péntek 18:17

Több tízezer látogatót várnak a XX. Szegedi Nemzetközi Tiszai Halfesztiválra szeptember első hétvégéjén – a háromnapos rendezvényen több ezer adag halászlé készül majd az óriásbográcsban. A kereskedelmi halászat tilalma miatt ugyanakkor főként ponty lesz – kecsegére, márnára vagy más, a Tiszában élő különlegességre hiába számítanak az ínyencek. A kancelláriaminiszter segítséget ígért a vendéglátósoknak.

Több mázsa pontyot halásznak le egy Szeged melletti halastóból. A kétezer hektáros területen lévő halastavak a Tisza vízgyűjtő területén vannak, és egy, a Tiszával összeköttetésben lévő csatornából nyerik a vizet. A halgazdaságban 80 százalékban pontyot tartanak. „Eddig is jelentős belföldi, külföldi értékesítésünk volt, ha nem is számottevően, de érződik, hogy megszűntek a folyóvizekben való halászatok, és ott csak horgászok tevékenykednek. Nekünk egy kis növekedést jelentett” – nyilatkozta Lódi György, a Szegedfish Kft. termelési igazgatója.

A kereskedelmi halászat betiltása miatt nemcsak a Tisza melletti vendéglátóhelyek, de a fesztiválok sem tudnak a folyóban nevelkedett halhoz jutni. „Természetesen azért nem szakadtunk el a Tiszától teljesen, mert ugye a Fehértói Halgazdaságtól vásároljuk a tavi halakat, ha úgy tetszik, de azért az jó hír, hogy Tisza-vízzel van feltöltve” – árulta el Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács, a halfesztivál fő szervezője.

A szegedi tiszai halfesztiválon is olyan halak lesznek, amelyek a Tisza vizében fejlődtek, de az ínyencek – akik esetleg nem pontyra vágynak – hoppon maradhatnak. „Akik nagy tételben dolgoznak fel halat, meg vásárolnak, azok ezt a forrást használták ki leginkább. Én azt gondolom, hogy itt az ínyenceknek esik csorba a lehetőségein, miután a Tiszában élő kis különlegességekhez, mint a kecsege, a márna, a garda, a compó, a csíkhal, már nem lehet hozzájutni, vagy csak nagyon nehezen” – tette hozzá a fő szervező.

Ezt kifogásolja a miniszterelnök és a kancelláriaminiszter is, bár a kereskedelmi halászat betiltása szerintük jó döntés volt. „A miniszterelnök fölháborodásának hangot adva többször sürgős megoldást kért Varga minisztertől és Tállai adóügyekért felelős államtitkártól, mert tarthatatlan állapot, hogy a Balaton mellett balatoni halat nem vagy legálisan nem lehet fogyasztani, illetve beszerezni az éttermeknek. S ugyanez vonatkozik a Tiszára is. A tiszai halászlé is veszélyben van” – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János a csütörtöki kormányinfón azt ígérte, a stratégiai kabinet hamarosan napirendjére veszi a kérdést.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!