2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Globál

Következik:

Napi aktuális 05:00

Az igényelt támogatás tíz százalékát sem kapta meg Ajka

Hír TV

2018. február 13., kedd 21:48, frissítve: kedd 22:56

Schwartz Béla polgármester szerint a kormány a Hatvanban megismert módszer szerint osztja a pénzt – vagyis a neki nem kedves választókerületeket egyszerűen kihagyja a programokból. Az önkormányzat tizenkét pályázatot nyújtott be, a legfontosabbnak vélt anyagok út-, víz- és területfejlesztésre terjedtek ki. Egyiket sem nyerték meg.

A Hatvanban tapasztalt gyakorlat alapján osztják az uniós támogatást Ajkának a város szocialista polgármestere szerint. Schwartz Béla azt mondja, hogy a Terület- és településfejlesztési operatív programra (TOP) tizenkét pályázatot nyújtottak be, de csak három nyert. Az egykori kőszénbánya területének újrahasznosításához is kértek pénzt, de nem kaptak.

„Három és fél milliárdra pályáztunk, és 331 milliót nyertünk, tehát még a 10 százalékát sem kaptuk meg a pályázott összegnek. Indoklást nem kaptunk, de a d öntéshozóknak a véleményét ismerjük: megfogalmazták, hogy ti baloldaliak vagytok, akkor erre lehet számítani” – fogalmazott Schwartz Béla.

Az uniós településfejlesztési pályázatokat a Nemzetgazdasági Minisztérium irányításával bírálják el. A nyertes és az elutasított pályázatok listáját a kormány megküldi az illetékes megyei közgyűlésnek jóváhagyásra. Ajka esetében ez a Veszprém Megyei Közgyűlés volt, a testület érdemi vita nélkül szavazott.

A térség országgyűlési képviselője is ellenzéki. Ő nem MSZP-s, hanem jobbikos.

„Ha megnézzük az egy főre vetített összegeket, akkor Ajka az utolsó, Tapolca pedig az utolsó előtti helyen van. Talán Halimba tekintetében volt egy pályázati forrás, amelyet a megyei közgyűlés alelnöke – aki a választókerületben a fideszes ellenfelem – egy laminált lap formájában adott át egy iskolai ünnepségen. Akkor még a támogatott projektek listáján nem is szerepelt a pályázat, a polgármester akkor értesült róla, ez nem egy hivatalos értesítés” – nyilatkozta Rig Lajos.

Ajka az igényelt 3,5 milliárd forintnak a tizedét kapta meg. A hasonló nagyságú, de fideszes vezetésű Pápának csaknem 10 milliárd forintnyi támogatás jutott Veszprém megyében.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!