2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:35

A Hír TV-től tudták meg: csaknem 30 milliárdot vontak el

,

2016. december 1., csütörtök 18:44, frissítve: csütörtök 22:43

A Hír TV-től értesült egy csaknem harmincmilliárdos elvonásról a közútkezelő. A kormány úgy gondolta, hogy az eredetileg útépítésre szánt pénznek jobb helye lesz az Andy Vajnát is hitelező Eximbanknál.

„Mindig tudunk olyan utakat találni, amelyeket rendbe kell hozni” – a nemzeti fejlesztési miniszter sem vitatta az egyik parlamenti bizottságban, hogy az alsóbbrendű utak többségének állapota siralmas. A kátyúzás vagy az aszfaltozás pénzkidobás lenne, a mellékutakat újra kell építeni – mondta Seszták Miklós, aki Szlovákia felé szokott kerülni, amikor Észak-Magyarországon jár.

„Ráadásul most mondok egy érdekes dolgot, hogy még lehet, hogy arra lenne is pénz, hogy a felszíni nagyjavítást megcsináljam, csak sajnos ezeknek az utaknak az alapja sajnos 1910-ben meg 1890-ben épült, meg 1925-ben” – tette hozzá a miniszter.

Útfelújításra a jövő évi költségvetés 35 milliárd forintot szán, de az uniós pénzekkel együtt az összeg elérheti a 150 milliárd forintot.

„Közel 34 ezer kilométer országos közutat üzemeltetünk. Ebből 7000 kilométer főúthálózat és 1470 kilométer pedig gyorsforgalmi út, a többi pedig mellékhálózat” – közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese.

Az idei költségvetésből a kormány 28 milliárd forintot adott a napokban az útépítésekre szánt pénzekből a kormányközeli üzletembereket is hitelező Eximbanknak. A döntést a közútkezelő vezérigazgató-helyettese a Hír TV-től tudta meg.

Erről még nem hallottam, nem tudok róla. Én úgy gondolom, hogy nekünk egy ötéves üzemeltetési-karbantartási szerződésünk van, amiben összegek is szerepelnek, úgyhogy eddig senki nem szólt, hogy ezt mi nem kapnánk meg. Aláírt szerződésből nem illik ilyet, úgyhogy szerintem ez valamilyen más közútfenntartási sorról, költségvetésből átcsoportosított összegről lehet szó, nem pedig a ki napi üzemeltetési-karbantartási összegeinkről

Szilvai József Attila

Az átcsoportosított 28 milliárd forint a Magyar Közút éves működési költségének a fele.

A növekvő hitelezés miatt van szüksége az Eximbanknak a 28 milliárdos tőkeemelésre – tájékoztatott a pénzintézetet felügyelő külügyminisztérium. Közleményükben hangsúlyozzák, hogy az átcsoportosítás a szabályoknak megfelelően történt, és ügyfeleik nagy része mikro-, kis- és közepes vállalkozás.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!