2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Sissi zsiráfjától a biodómig

Következik:

Európai Híradó 04:00

Belföld

Az Európai Unió nem tárgyalja újra a Brexitet

Az Európai Unió nem tárgyalja újra a brexitet - jelentette ki az Európai Bizottság elnöke. A brit miniszterelnök a csütörtöki uniós csúcs előtt uniós és állami vezetőkkel tárgyal. Theresa May biztosítékokat szeretne arra, hogy az ír-északír határ nyitott marad a brit kilépés után is, erre azonban nem nyitottak az uniós vezetők.

  • Az Európai Unió nem tárgyalja újra a Brexitet

Nem tárgyalják újra a Brexit-szerződést – jelentette ki Jean-Claude Juncker, miután a brit miniszterelnök elhalasztotta a brit parlament keddre tervezett szavazását a kilépési tervezetről. Theresa May arra hivatkozott, a brit képviselők támogatásához további biztosítékokra van szüksége az Észak-Írország határát érintő tervvel kapcsolatban. A bizottság elnöke szerint viszont nincs helye újabb alkunak.

„Van egy meglepetés-vendégünk az Európai Tanácsban a Brexit személyében. Meglepetés, hiszen november 25-én már egyszer megegyeztünk a brit kormánnyal. Mégis úgy tűnik, gondok léptek fel a folyamat vége felé. Ma este találkozom Theresa May-el, és ugyanazt kell elismételjem itt a Parlamentben, amit már egyszer ugyanitt elmondtam: a létrehozott egyezmény a lehető legjobb megállapodás. Sőt, ez az egyetlen lehetséges megállapodás. És nincs helye újratárgyalásnak.”– mondta Jean-Claude Juncker, az EB elnöke. 

Juncker hozzátette, hogy mindenki érdekében áll az úgynevezett „backstop” elkerülése, aminek értelmében Nagy-Britannia benn maradna a Vámunióban, ha nem sikerül más megoldást találni arra, hogy ne kelljen visszaállítani a határ-ellenőrzést Észak-Írország és Írország között.

Ez a megoldás azonban a legtöbb brit képviselőnek nem tetszik, ezért a Parlament nem szavazta volna meg a javaslatot. A szavazást végül elhalasztották, Theresa May az ezzel nyert időt arra használja, hogy további biztosítékokat próbál szerezni az EU vezetőitől. A német kancellárral, a holland miniszterelnökkel, az Európai Tanács és a Bizottság vezetőivel is találkozik még a csütörtökön kezdődő uniós csúcs előtt. Azonban előzetesen a franciák és a németek is azt közölték, hogy nem lehet a megállapodást újratárgyalni.

Néha már nem is értem ezt a szót. Annyi energiát, időt és kreativitást fektettünk abba, hogy tárgyaljunk valamiről, amit mi itt Berlinben és Brüsszelben nem szeretnénk, hogy megtörténjen. Senki nem akarja, hogy Nagy-Britannia elhagyja az EU-t. A brit képviselőház elhalasztotta a döntést. Nincsenek további tárgyalások, és elképzelni nem tudom, hogyan lehetne további előrelépést elérni azon túl, amit már a 27 tagállam és az Egyesült Királyság nagy nehézségek árán elért. Ezt nem lehet újrakezdeni– mondta az EU-ügyekért felelős német miniszter, Michael Roth. 

A szavazás váratlan elhalasztásának hírére a tőzsde is mínuszba került, a britek kilépésének növekvő bizonytalansága miatt pedig a font is veszített értékéből.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Utolsó útjára kísérték Tordy Gézát + videó

Utolsó útjára kísérték Tordy Gézát + videó

Lukács Sándor: "A kincs az az üzenet, amit át tudunk adni úgy a lelkekben minél tovább megmaradjon. És te, Gézus… ezeknek az üzeneteknek katartikus átadója voltál... A jó Isten legyen veled."
Agrárfórumot tartottak Kunmadarason + videó

Agrárfórumot tartottak Kunmadarason + videó

Jakab István rámutatott: A feliratkamara megerősítésre került, kamarai falugazdász hálózat megerősítésre került és a falugazdászok mint falugazdász szaktanácsadók végzik április elsejétől a munkájukat.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!