2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Szabad Európa 11:00

Az értelmetlen pénzszórást kérték számon a kormányon

2016. május 2., hétfő 21:00

Kisvasutazott a szocialisták egyik uniós képviselője a parlamentben. Szanyi Tibor szerint az Orbán-kormány olyan értelmetlen célokra herdálta az uniós támogatásokat, mint a hétvégén átadott felcsúti kisvasút. A kancelláriaminiszter ugyanezt vetette a szocialisták szemére, amikor felemlegette a 2010 előtti időszakot.

A parlamenti vitanapot a kormány kezdeményezte a 2007 és 2013 közötti uniós fejlesztésekről. A pénzosztást irányító kancelláriaminiszter szerint a szocialista kormányoknak fontosabbak voltak a szökőkutak és a megújuló főterek, mint a hazai vállalkozások versenyképességének javítása. „Az első fejlesztési ciklus forrásainak 90 százaléka közkedvezményezett volt, ami azt jelenti, hogy a forrás döntő hányada a magyar állam és a magyar önkormányzatok intézményrendszerébe került. Első kérdés, hogy ez helyes lépés volt-e? Különös tekintettel arra, hogy most a rendelkezésre álló forrás célja szerint 60 százalékában a kis-, mikro- vagy középvállalati szektort kell, hogy erősítse” – mondta Lázár János.

Az MSZP vezérszónoka szerint a különbség csak nőtt az ország szegényebb és gazdagabb régiói közt, holott bizonyos uniós források épp a felzárkóztatást szolgálták volna. Harangozó Gábor példaként említette az Országos Roma Önkormányzat foglalkoztatási szövetségének juttatott másfél milliárd forintot. Szociális szövetkezeteknél jobb helye lett volna a pénznek – mondta az ellenzéki politikus, aki 2004 és 2009 között európai parlamenti képviselő volt. „Odaadták az ORÖ-nek, Farkas Flórinak. Aki meghirdetett egy nagy roma munkaerő-kölcsönzőt ebből a pénzből, majd a végén nem tudott ezzel a pénzzel elszámolni. És amikor számon kérték, hogy hol van ez a pénz, akkor önök azt mondták – miniszterelnök úr azt mondta – hogy minél jobban kérik számon, hogy hova rakta a pénzt, ő annál jobban fogja védeni. És teljesen rendben van ez így, hogy a legszegényebb emberekhez nem ment oda a pénz” – mondta.

A Jobbik vezérszónoka egyenlőségjelet tett a Gyurcsány- és az Orbán-kormány közé. Bana Tibor azt mondta, hogy 2010 óta az uniós pénzek egy része fideszes üzleti köröket gazdagít. „A presztízsberuházások, az értelmetlen projektek, mint amilyen a felcsúti kisvasút, hogy csak egy példát említsek, továbbra is középpontban álltak, állnak. S a ciklus második felében a visszaosztások és az arcpirító túlárazások elképesztő méreteket öltöttek. Brüsszel egész operatív programok kifizetéseit függesztette fel” – mondta a jobbikos politikus.

Az LMP a tudatos környezetpolitika hiányát tette szóvá az EU-s beruházásoknál.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!