2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Napi aktuális 06:00

„Az első kerületi lakásosztás a lakosság csicskáztatása”

,

2016. december 9., péntek 19:54, frissítve: kedd 15:53

A piaci ár töredékéért bérelhet önkormányzati lakást a budai Várban több olyan személy is, aki valamilyen módon kötődik a városrész fideszes vezetéséhez. Az Index szerint a szerencsések mindössze havi néhány tízezer forintért jutottak lakáshoz a főváros egyik legdrágább környékén. Az egyik érintett önkormányzati képviselő viszont állítása szerint nem is kötött jó üzletet, mert egy romos lakást kellett felújítania. Két feljelentést is tettek az ügyben.

Nem találtuk otthon Nagy Gábor Tamást a Várban található, Táncsics utcai lakásában. Az első kerületi polgármester életvitelszerűen lakik az ingatlanban, amelyhez nyilvános pályázaton jutott hozzá. A 70 négyzetméteres lakásért havi alig több mint 80 ezer forintot fizet. Nem ő az egyetlen, aki nyomott áron lakhat a Vár területén: az Index szerint többek közt minisztériumi főosztályvezető és kerületi fideszes önkormányzati képviselő is így bérel ingatlant. Dankházi Tibor havonta kevesebb mint 50 ezer forintot fizet egy garzonlakásért a Mátyás-templom szomszédságában.

„Ezek teljesen reálisak, piaci alapon mennek. Ezek általában romos lakások, komoly felújítási költséggel bírnak. És hát ez a piac, ha én például a legjobb ajánlatot tettem, fel kellett újítanom. Öt év alatt 5-6 millió forintnál is többe kerül egy ilyen bérlet” – mondta el Dankházi Tibor önkormányzati képviselő.

Az egyik ingatlanportál szerint különleges a helyzete a Budai Várnegyednek, hiszen alig található itt eladó vagy kiadó lakás. Ha mégis, akkor csak az önkormányzati árlista sokszorosáért.

„A magánszemélyek és ingatlanközvetítők kínálatában a Várban található lakásokat átlagosan 170 és 350 ezer forint közötti összegért adják bérbe havonta. Ez nagyon nagy szórás, jellemzően befolyásolja az ingatlanállapot is” – közölte Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A DK helyi politikusa szerint bérlakáshoz csak szívességként lehet hozzájutni a kerületben. „Mióta két éve itt vagyok, ilyen nem volt. Hacsak nem egyedi kérelmet nyújtasz be, amelyet szimpátia alapján bírálnak el, akkor kizárt, hogy lakást kapjál a kerületben” – mondta Veres Dávid.

A Párbeszéd önkormányzati képviselője szerint évtizedek óta működik ez a rendszer a kerületben. „Úgy gondolom, hogy ami itt zajlik, az valójában a kerületi lakosság csicskáztatása. Félelemben tartják a kerületi lakókat, félelemben tartják a kerületi vállalkozókat. Klientúraépítésnek lehetünk tanúi” – mondta V. Naszályi Márta.

A kormánypártok a városrész belügyének tekintik a kérdést. „Fontosnak tartom elmondani, hogy a törvényeket mindenkinek be kell tartania, az I. kerületi önkormányzatnak is. Mivel ez az ügy felmerült, és többen kételkednek abban, hogy itt minden jogszerű, mi reménykedni tudunk abban, hogy a kerület megvizsgálja ezt az ügyet, és megnyugtató válaszokat fog adni. Ez nem a mi ügyünk, hanem az I. kerületi önkormányzat ügye” – nyilatkozta Hollik István.

Az Együtt hűtlen kezelés, egy magánszemély hivatali visszaélés miatt tett feljelenést. „A feljelentés a Fővárosi Főügyészségre megérkezett, az illetékes ügyészség a törvényi határidőn belül fogja elbírálni” – közölte Bagoly Bettina, a főügyészség szóvivője.

Információnk szerint az önkormányzat bérlakáspályázatok sokaságát vizsgálja újra a minisztériumok Várba költözéséig.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!