2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Fidesz-KDNP kampánynyitója

Következik:

Paláver 16:30

Az elmeorvosokon múlik a kalasnyikovos férfi sorsa

Hír TV

2017. október 24., kedd 17:26, frissítve: kedd 18:24

Valószínűleg beszámíthatatlan és nem büntethető az a férfi, aki tavaly gépkarabéllyal rontott be a kiskunhalasi ügyészségre. Az orvosszakértői vélemény szerint súlyos paranoiában szenved. A keddi tárgyalást ezért elnapolták a Szegedi Törvényszéken. A per az elmeorvosok meghallgatásával folytatódik, rajtuk múlik majd, hogy a vádlott börtönbe vagy kórházba megy.

Hiába tett feljelentéseket a Kiskunhalasi Járási Ügyészségen, úgy érezte, hogy a hatóságok semmibe veszik és igazságának törvényes úton nem tud érvényt szerezni. B. János emiatt tavaly márciusban már gépkarabéllyal és 240 darab lőszerrel jelent meg az ügyészségen, azzal a szándékkal, hogy a vezető ügyészt megölje.

A biztonsági őr és a gondnok tartotta vissza, a fegyver egyszer elsült ugyan, de a lövés nem talált el senkit. Ezután a gépkarabélyban a következő töltény elakadt, többször már nem tudta elsütni azt a vádlott. Végül két rendőr fegyverezte le a vádlottat, akit hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés kísérletével vádolnak.

A nyomozás idején elmeorvosi szakértői vélemény is készült a férfiról, ezt a bírósági eljárásban megismételték.

„A vádlott paranoid zavarban szenved, enyhe fokban volt korlátozott abban, hogy a cselekménye következményét felismerje, és annak megfelelően cselekedjék. És a nyomozás során előterjesztett igazságügyi elmeorvosi vélemény nem zárta ki a bűnismétlés lehetőségét” – ismertette a tárgyalóban Joó Attila tanácsvezető bíró.

A vádlott előzetes letartóztatását az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben tölti. Itt beszerezték kórelőzményeit, és alaposabban megvizsgálták. Az újabb szakértő sokkal súlyosabb állapotot, úgynevezett skizoaffektív pszichózist, hasadásos elmeállapotot diagnosztizáltak. Állapota ráadásul a kezelés mellett is romlott.

„Életét és alapvető viszonyulását a környezethez paranoid téves eszmerendszere alapvetően meghatározza az elmúlt években, viselkedését befolyásolta a külvilággal, vélt vagy valós ellenségekkel szemben. Orvosi dokumentációit, élettörténetét, valamint a betegség természetét figyelembe véve álláspontunk szerint a terhére rótt cselekmény elkövetésének időpontjában is pszichotikus állapotban, téboly állapotban volt, mely kóros elmeállapotként értékelhető. A terhére rótt cselekmény kóros elmeállapotával közvetlenül, ok-okozati összefüggésbe hozható, az a beszámítási képességet a terhére rótt cselekmény vonatkozásában kizárta” – tette hozzá a bíró.

Az ügyész a két vélemény közötti eltérés miatt a szakértők meghallgatását indítványozta. Az első orvosi vélemény a vádlott számára ugyanis enyhítő körülmény, a második viszont már büntethetőséget kizáró ok lenne. A bíróság az indítványt elfogadta, így a tárgyalás januárban folytatódik.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!