2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Túlélve Bolíviát

Következik:

Híradó 12:00

Az élen vagyunk, csak épp az adóteher tekintetében

,

2017. június 27., kedd 17:46, frissítve: kedd 18:52

Bár a kormány folyamatosan a munkát terhelő adók csökkentéséről beszél, az európai uniós tagországok közül mégis itt az egyik legmagasabb az adóteher. A Hír TV-nek nyilatkozó közgazdász arra is emlékeztet, leginkább a munkaadók terhei csökkentek és nem a munkavállalóké.

Mészáros Lőrinc egykori gázszerelő, üzletember a feleségével közösen napi 14 millió forintot keresett tavaly. Más a helyzet a dolgozóival, akik átlag alatti fizetést kaptak.

Magyarországon ma az átlagbér bruttó 303 ezer forint, ez viszont nem az az összeg, amennyit egy dolgozó hazavihet. A nettó és a bruttó munkabér közötti különbség körülbelül 40 százalék. „A munkát terhelő adók évek óta hangsúlyosan csökkennek, ami erősíti az ország versenyképességét” – ezt állította Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egy hétfői konferencián.

A munkát terhelő adók csökkentéséről beszélt a munkaerőpiacért felelős államtitkár is: „A munkát terhelő járulékot csökkentette a kormány a VKF-es megállapodásnak megfelelően. És folyamatosan, a hatéves bérmegállapodás szerint évről évre fog csökkenni. Nem lehet mindent csak járulékcsökkentéssel megoldani, bár jó eszköz, jó ösztönző” – mondta Simon Attila István.

Csath Magdolna közgazdász szerint viszont a helyzet ennél jóval árnyaltabb: „A munkaadók esetében valóban csökkentek a munkát terhelő adók, azonban a munkavállalók esetében nem. A munkavállalóknál egy 15 százalékos személyijövedelemadó-kulcs van, és ígéret van arra, hogyha jól fog teljesíteni a gazdaság, akkor 2018-ban esetleg ez a 15 százalék lejjebb mehet. De ettől függetlenül pillanatnyilag a 40 százalékos teher nagyon magas. Az Európai Unióban ez magasnak számít – nem nálunk a legmagasabb, de az első négy-öt között ott vagyunk.”

A magyarországinál rosszabb a helyzet a belgáknál, a franciáknál és az osztrákoknál, náluk magasabbak csak a munkát terhelő adók. A szocialisták éppen ezért úgy vélik, az Orbán-kormány legnagyobb bűne, hogy a magyarok már a román és a bolgár fizetésekhez kénytelenek mérni a sajátjukat. „Odáig jutottunk, hogy a visegrádi négyek elszaladtak mellettünk minimálbér és átlagkeresetek vonatkozásában. Ma már nem az európai bérek felé kacsintunk. Odáig jutottunk, hogy több mint 600 ezer ember döntő többségében ennek okán elhagyta az országot, és a 70-75 százalékuk 40 év alatti fiatalból tevődik össze” – emlékeztetett az MSZP-s Gúr Nándor.

Romániában és Bulgáriában egyébként egyelőre még nem magasabb az átlagbér, mint a magyar, mindkét ország közvetlenül utánunk van a sorban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!