2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Szabad Európa

Következik:

Napindító 04:00

„Az egész egészségügy a múlt században ragadt”

2016. április 28., csütörtök 07:58, frissítve: csütörtök 08:53

Megvan a fedezet arra, hogy még idén elkezdődjön az egészségügyben a béremelés Ónodi-Szűcs Zoltán szerint. Az egészségügyi államtitkár a Magyar Hírlapnak azt mondta: szakmai egyeztetés után szeretnék rendezni a béreket. Szerdán az egészségügy megújításáról vitáztak a szakma képviselői. Az egyik magánkórház vezetője szerint nemcsak a források, hanem az egész egészségügy a múlt században ragadt.

„A magyar egészségügy, úgy, ahogy van, totálisan versenyképtelen” – véli Lantos Gabriella. A Róbert Károly-magánkórház operatív igazgatója az egészségügy teljes egészének megújítását sürgette egy egészséggazdasági konferencián. Lantos szerint nemcsak a források, hanem az egész rendszer a múlt században ragadt. „Értelmes dolog-e nem tudomást venni azokról a technikai és technológiai újításokról, amelyet az egynapos sebészet felkínál? Hogy olyan kevés az ápoló, hogy gyakorlatilag kétszer ennyi kellene ebbe az ágazatba? És hogy nemcsak ők, hanem a közalkalmazott orvosok is szégyenteljesen alacsony bérért, a piaci ár töredékéért dolgoznak, hogy hűbéri viszonyok vannak?” – tette fel a kérdéseket az operatív igazgató.

„Klasszikus orvosbáró vagyok” – válaszolt Lantos Gabriella bírálatára Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnökhelyettese. A magánkórházi vezető ugyanis többször is arról nyilatkozott, hogy a hálapénz rendszere évi több tíz- vagy százmillió forintot kereső főorvosokat termel ki, miközben a doktorok többségének bére alacsony. Szerinte ha a kormány a kórházaknál hagyná a munkavállalók után fizetendő szociális hozzájárulást, az automatikusan majdnem harmincszázalékos fizetésemelésre lenne elég. A kórházszövetség elnökhelyettese elismeri, hogy ezer sebből vérzik az ágazat, de óvott az egyszerűnek tűnő megoldásoktól. „Meglátásom szerint polimorbid az egészségügy, nagyon sok bajtól szenved, és ebből adódóan óva intem magunkat attól, hogy nagyon egyszerű kérdésekre nagyon egyszerű válaszokat igyekezzünk adni. Mert akármelyik pontját vizsgáljuk a rendszernek, az bűzlik a rengeteg betegségtől, bajtól. Meggyőződésem szerint ezeknek egy nagyon összefogott és forrásbővítéssel tarkított programmal lehetne módszeresen nekimenni, hogy gyógyulni tudjanak” – fogalmazott Velkey György.

Az egészségügyi államtitkár 167 milliárd forint többletforrást ígért az ágazatnak. „A bértárgyalások még zajlanak. Úgy gondolom, hogy ennek több mint a fele lesz valószínűleg bér, és attól függően, hogy mi fog áthúzódni erre az évre, ez változhat. Az e-alapnak vannak olyan sorai, amelyek egész egyszerűen kellenek a mentőkocsi-beszerzéstől kezdve az alapellátás-fejlesztésig” – mondta Ónodi-Szűcs Zoltán.

Nincs döntés még az Országos Egészségbiztosítási Pénztár jövőjéről sem. A megbízott főigazgató úgy tudja, csak annyit biztos, hogy az OEP nem szűnik meg, de az még nem dőlt el, hogy továbbra is önállóan működhet-e, vagy beolvasztják az egészségügyi államtitkárságba.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!