2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar ráadás 00:05

Az aradi vértanúkra emlékezünk

2015. október 6., kedd 17:31, frissítve: kedd 18:22

Katonai tiszteletadás mellett ünnepélyesen felvonták, majd félárbocra eresztették a nemzeti lobogót a Kossuth téren az aradi vértanúk tiszteletére.

A központi megemlékezés Batthyány Lajos egykori miniszterelnök vesztőhelyénél, a Batthyány-örökmécsesnél folyatódott, ahol Simicskó István honvédelmi miniszter mondott beszédet. A tárcavezető kiemelte: az aradi vértanúk és az első felelős kormány miniszterelnöke, Batthyány Lajos példát mutattak felelősségvállalásból és hazaszeretetből.

„Számomra a hazaszeretet természetesen azt jelenti, hogy lehetünk ugyan liberálisok, szocialisták, kereszténydemokraták, bármilyen nézetünk lehet a világról, de mégiscsak tisztelnünk kell szüleinket, őseinket, mindazt, amit itt létrehoztak. Fontos, és tartsuk ezt mindig szem előtt, hogy szeressük a hazánkat, szolgáljuk és védelmezzük is hazánkat” – fogalmazott Simicskó István.

A köztársasági elnök, a Habsburg-seregek ellen a forradalom leverése után is küzdő Noszlopy Gáspár szülőfalujában mondott beszédet a nemzeti gyásznap alkalmából. Áder János a Somogy megyei Újvárfalván úgy fogalmazott: az 1848–49-es forradalomban a magyar nép fejet hajtott, de nem tört meg. Szerinte fel kell tenni a kérdést, hogy a Noszlopy Gáspárhoz hasonló hazafiak nélkül létrejöhetett volna-e Magyarország modernizációja.

„A nemzeti ellenállás és a Noszlopy Gáspárhoz hasonló hazafiak hősiessége nélkül létrejöhetett volna-e az 1867-es kiegyezés, végbemehetett volna-e Magyarország európai léptékű modernizációja, e történelmi kiegyezés nélkül? Az akkor létrejött erős polgári hagyományok nélkül lehetséges lett volna hazánk huszadik századi újjászületése? Eleink akkori áldozatvállalása, hősiessége, bölcsessége nélkül lenne-e olyan szilárd talapzatunk, amelyre a huszonegyedik század Magyarországát bátran építhetjük?” – fogalmazott a köztársasági elnök.

Este Bíró László katolikus tábori püspök emlékmisét celebrál, Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora pedig beszédet mond. Október 6-át az első Orbán-kormány idején, 2001-ben nyilvánították a magyar nemzet gyásznapjává.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!