2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Cirkusztestvérek 03:00

Az angol tulaj nem akar felújítást, Csank „kajakra mondja”

2016. augusztus 3., szerda 21:00, frissítve: szerda 21:15

Nem járul hozzá a váci futballcsapat stadionjának felújításához a klub vezetése. Az NB II-ben szereplő Vác FC angol tulajdonosa szerint: a klub jelenlegi bizonytalan helyzete nem indokolja a félmilliárdos beruházást. A város kormánypárti önkormányzata az állami pénzből történő felújítást sürgeti.

Márványtáblák emlékeztetnek a váci futballcsapat egykori sikereire a Ligeti Stadionban. Jelenleg a klub a másodosztályban szerepel, hazai meccseit viszont Dunaújvárosban vívja, az MLSZ csak akkor engedi újra otthon játszani a csapatot, ha felújítják a stadiont. A Vác FC angol tulajdonosa azonban nem kér a tao-pénzekből tervezett új arénából, mivel nem látja biztosítottnak a klub működését.

„Most ezt kajakra mondom, mert így szoktam mondani, ha szerveznék egy csapatot, biztos nem hoznám oda magam mellé ügyvezetőnek” – a váci utánpótlást irányító egykori szövetségi kapitány hibának tartja a klubvezetés döntését. Csank János szerint a fiatalok számára húzóerőt jelent, ha láthatják játszani az NB II-ben szereplő nagycsapatot, ám a stadionfelújítás híján elveszthetik ezt a lehetőséget.

„A braziloknál 17 éves korban meghúzzák: azt mondják, fiam, te mehetsz futsalozni, meg homokfoci, meg anyám tyúkja, nem leszel profi futballista. Lehet, hogy későn érő típusok a magyarok, itt általában nem lehet meghúzni, de akkor is lehet látni, hogy kik azok, mindig van 3-4 olyan játékos, aki azért szeretne profi futballista lenni, és előtte kéne hogy legyen, hogy betesszük az első csapat keretébe, kettős igazolása van, játszat” – fejtette ki Csank János, a Vác Város Labdarúgó Sport Egyesület szakmai igazgatója.

A szurkolók viszont azt tartják érthetetlennek, hogy a kormánypárti vezetésű önkormányzat miért 3 nappal a pályázati határidő lejárta előtt döntött a stadionrekonstrukcióról, miközben erre 2 éve volt. A váci ultrák azt is állítják: a stadion jelenlegi állapotában is alkalmas lenne másodosztályú mérkőzések megrendezésére.

– Egyetlen megoldás itt a Vácon játszó Vác Futballklub, itt nincsen más lehetőség. Vácon játssza hazai meccseit a Vác Futballklub.
– Tehát akkor a stadiont fel kell újítani, azt akarják önök?
– Hát, mivel ez az MLSZ követelménye, fel kell. Azt nem mondom, hogy Siófokon, Csákváron, vagy nem tudom, hol, jobb stadion van, mert omladozó stadionokban engedélyezik, Vácon egyelőre nem, nem tudom, miért.

A Hír TV által megkérdezett közgazdász szerint szakmai érvekkel nehezen alátámasztható, hogy miért kell egy NB II-ben szereplő klubnak új stadion. Egy új létesítmény fenntartásának költsége ugyanis éves szinten akár a 100 millió forintot is elérheti.

„Olyan piaci bevétellel ezek a klubok nem rendelkeznek, amely megvalósíthatná ezeknek a létesítményeknek a fenntartását, ehhez sokkal több néző kellene, ehhez valódi szponzorok kellenének, tehát mindez nem megfelelő háttér ahhoz, hogy nagyon komoly összegeket fordítsanak a fenntartásra, szinte minden helyszínen azt látjuk, hogy valamilyen módon állami forrást kell igénybe venni ahhoz, hogy ezeket a létesítményeket fenntartsák” – mondta Szabados Gábor sportközgazdász.

A Vác FC vezetése péntekre ígér bővebb tájékoztatást arról, hogy miért nem támogatják a Ligeti Stadion felújítását.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!