2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Az Agrár Széchenyi Kártya biztonságot nyújt az agrárvállalkozásoknak

Az Agrár Széchenyi Kártya (ASZK) folyószámlahitele kellő biztonságot nyújt az agrárvállalkozásoknak - hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter sajtótájékoztatón hétfőn, Budapesten.

  • Az Agrár Széchenyi Kártya biztonságot nyújt az agrárvállalkozásoknak

Megjegyezte, hogy a speciális kockázatok - időjárási anomáliák, állatbetegségek - miatt különösen a kisebb vállalkozások számára kiemelten fontos a kiszámíthatóan rendelkezésre álló forgóeszköz-finanszírozó hitelkonstrukció, és megjegyezte azt is, hogy a mezőgazdasági vállalkozások hitelállománya 2013 óta töretlenül nő, tavaly év végén mintegy 623 milliárd forint volt, a 2010-est mintegy másfélszeresen haladta meg.

Tolnay Tibor, a Munkáltatók és Vállalkozók Országos Szövetsége (VOSZ) elnöke arról számolt be, hogy több mint 7000 agrárvállalkozás használja napi szinten az Agrár Széchenyi Kártyáját, a konstrukció 2011. évi meghirdetése óta több mint 135 milliárd forint kedvező finanszírozási lehetőséghez jutottak az agrárszektor vállalkozói.

Az Agrár Széchenyi Kártya folyószámlahiteléhez a tárca saját költségvetéséből kamat-, kezességi díj és költségtámogatást ad, hogy kedvező legyen a finanszírozás a vállalkozásoknak. Alapesetben a minisztérium évi 4 százalékpont kamattámogatást nyújt, és 50 százalékos mértékű kezességi díj támogatást biztosít - mondta Nagy István.

Beszámolt arról is, hogy az ASZK-hoz kapcsolódva a kedvezőtlen időjárással vagy piaci helyzettel sújtott mezőgazdasági vállalkozásoknak 100 százalékos kamat- és kezességidíj-támogatást nyújt a tárca, megtérítik a hitelfelvételéhez, fenntartásához kapcsolódó költségeket, ezzel a gazdálkodók kamat- és költségmentes forgóeszközhitelhez jutnak. Ilyen támogatást eddig mintegy 1350 vállalkozás kapott, több mint 10 milliárd forint hitelhez kapcsolódóan - tette hozzá a tárcavezető.

Nagy István bejelentette, a vidékfejlesztési program forrásainak felhasználását követő időszakban is meg akarják őrizni az agrárvállalkozások beruházási kedvét, ezért 2019-ben, széles körben igénybe vehető, beruházási hitelekhez kapcsolódó, új kamattámogatási programot indítanak, amelynek részleteit egyeztetik a hitelintézetekkel.

Tolnay Tibor a Széchenyi Agrár Kártya indulása óta a legerősebb évnek nevezte a tavalyit, amikor 45,4 milliárd forintot helyeztek ki. A 2015-2018 közötti időszakot vizsgálva Agrár Széchenyi Kártya keretében befogadott hitelkérelmek száma 2018-ban megháromszorozódott a 2015. évi adatokhoz képest. Míg 2015 végén a fennálló élő hitelkeret 13,6 milliárd forint volt, 2019. elejére az agrárvállalkozások már közel 80 milliárd forintnyi hitelkeretet használnak az Agrár Széchenyi Kártyán keresztül.

A megkötött hitelszerződések 44 százaléka 500 ezer és 5 millió forint közötti hitelösszeg, 34 százaléka viszont már a magasabb 10-25 millió forint közöttt van. A visszafizetési nehézségeket mutató ügyfelek aránya darabszám alapján 0,4 százalékot, a szerződött hitelösszeg alapján mindössze 0,28 százalékot tesz ki - mondta Tolnay Tibor.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke egyebek mellett arról beszélt, hogy az Agrár Széchenyi Kártyával hitelt felvevők 40 százaléka családi vállalkozás, 30 százaléka kft., 20 százaléka egyéni vállalkozás, a többiek őstermelők, rt-k.

Krisán László, a Széchenyi Kártya Programot működtető Kavosz Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy 2002 óta eddig több mint 2250 milliárd forintot helyeztek ki a pénzintézetek a kártyán keresztül. A Széchenyi Kártya Programban eddig benyújtott hiteligénylések száma meghaladja a 380 ezret, ezekből több mint 285 ezer hitelügylet jött létre. Tavaly a Széchenyi Kártya Program keretében kihelyezett hitelösszeg 260,07 milliárd forintot tett ki - tette hozzá a Kavosz vezérigazgatója.

 

MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az ügyészség megcáfolta Magyar Péter állítását + videó

Az ügyészség megcáfolta Magyar Péter állítását + videó

Egyetlen irat sem tűnt el az úgynevezett Völner–Schadl-ügyben - jelentette ki a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője. Fürcht Pál főügyész - Magyar Péter nevének említése nélkül - elmondta: többször megfogalmazták az ügyészséggel szemben azt a vádat, hogy tények lettek kihúzva a vádiratból.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!