2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Az adófizetőknek fáj, a Fidesz jól jár vele

,

2017. május 27., szombat 15:50, frissítve: szombat 17:47

Nyomoznak a hatóságok a Magyarországi Cigány Párt és a Zuschlag Jánoshoz köthető párt, az Új Dimenzió ellen – derítette ki Célpont című műsorunk. A 2014-es országgyűlési választáson elinduló kis pártok közül a legtöbb eltűnt, de a választási szakértő nem tartja kizártnak, hogy a pártok újra felbukkannak 2018-ban, ezzel segítve a Fidesz munkáját.

Felszívódtak a 2014-es országgyűlési választáson induló kis pártok. A kampányköltségek fedezésére 14 kis párt összesen több mint 4,2 milliárd forintot kapott.

A legtöbb párt bár elindult a választáson, legtöbbje a 0,5 százalékot sem érte el. A kampányra kapott több százmillió forintot viszont felélték. A Bajnai–Szigetvári-féle Együtt pártot meghekkelő Tiner György visszautasítja, hogy bizniszpárt lennének, de azt nem tartja kizártnak, hogy 2018-ban is elindulnak.

– Nem voltunk soha bizniszpárt. Felvettük a kampánytámogatást, csináltunk egy kampányt belőle. Kaptunk a választáson szavazatokat, és ennyi volt. Mint minden párt. Van egy kampány, a kampány alapján szavaznak az emberek…
– De hát azok a pártok, amelyek szeretnének eredményeket elérni, két választás között is kampányolnak. Vagy legalább megpróbálnak előretörni.
– Nem feltétlenül, hát van több útja is ennek.
– Önöknek mik a terveik 2018-ban?
– Hogyhogy mik a terveink? Mint pártnak?
– Igen.
– [hosszú csend] Még nincsenek konkrét terveink 2018-ra.

Volt olyan párt, amelynél egy szavazat megszerzése a 120 ezer forintot is meghaladta. A Célpont információi szerint az egykori szocialista politikushoz, Zuschlag Jánoshoz köthető párt, az Új Dimenzió ellen még jelenleg is nyomoznak a hatóságok, költségvetési csalás gyanújával.

A Magyarországi Cigány Pártot sem lehet már elérni, úgy tudjuk, az MCP-nél is még nyomoznak a 2014-es kampányköltések ügyében.

„Remek biznisz pártot alapítani.”

Kampánytámogatásra a 2013-ban elfogadott törvény szerint egy párt akár 600 millió forintot is kaphat.

„Még 2014 decemberében benyújtotta az első népszavazási kezdeményezést Szepessy Zsolt, Összefogás Párt. Támogatottsága nincs, teljesen értelmetlen kérdéseket nyújtott be, de arra jó volt, hogy egy 3-4 hónapig blokkolja azt, hogy értelmes kérdések kerüljenek oda. Lejárt ez az időszak, ki volt a következő? Thürmer Gyula, Munkáspárt. Lejárt a 3-4 hónap, ki volt a következő? Vodicska Zoltán, Szociáldemokrata Párt. Nekem senki ne mondja, hogy ez véletlen. Vélhetően szívességet lehet kérni ezektől a pártoktól azért, hogy 2014-ben hazavihették a százmilliókat” – mondta a Political Capital választási szakértője, László Róbert.

A választási szakértő szerint a kis pártok részvétele a Fidesznek kedvez, fizet, elszámoltatástól pedig nem kell tartaniuk.

„Az ügyészség jó része, különösen a politikailag érzékeny témákban erősen elfogult. Ez eredményezi azt, hogy megszüntetik. Tudniillik a 2018-as választásokon a Fidesznek újra szüksége lesz olyan pártokra, amelyek romboló erőként tűnnek fel a szavazólapon” – véli Tóth Zoltán választási szakértő.

A kancelláriaminiszter szerint nincs bizonyíték a visszaélésekre.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!