2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Mátyás utolsó éjszakája 11:00

„Az adóelkerülő tevékenység társadalmi szintűvé vált”

2016. október 8., szombat 13:19, frissítve: hétfő 08:43

30-40 ezres nyugdíjra számíthat az a vállalkozó, aki minimálbér útján kerülte el a járulékfizetést – mondta a Látótér című műsorunknak nyilatkozó szakértő, aki szerint a jelenlegi nyugdíjrendszer időzített bombaként ketyeg. Bár az állam már adókedvezményekkel támogatná a nyugdíjcélú megtakarításokat, de kevés a jelentkező, mert az emberek nem bíznak a konstrukcióban.

A Látótér stábja utánajárt: mennyiből él egy magyar nyugdíjas és mi vár a jelenleg is aktív munkavállalókra. „Spóroltunk: egy héten egyszer vagy kétszer ettünk husit, most meg legfeljebb 10 naponta eszünk” – mondta egy nyugdíjas.

A legtöbbet általában gyógyszerre és rezsire költenek az idősek. „Nagyon sokan élnek 50 ezres nyugdíjból, ezt nem lenne szabad bagatellizálni, akinek ekkora összeg áll havonta rendelkezésére, nem tud rendesen táplálkozni, nem tud orvoshoz járni, nem tudja kiváltani a gyógyszereit” – mondta Orsós Éva.

Az átlagnyugdíj jelenleg 109 561 forint. A kétmillió magyar öregségi nyugdíjas kicsivel több mint felének azonban 50–100 ezer forint közti összegből kell kijönnie havonta. Több mint 72 ezren pedig 50 ezer forintnál is kevesebbet kapnak. A szakember szerint később ennél is alacsonyabb nyugdíjak lehetnek.

„Az adóelkerülő, adóoptimalizáló tevékenység társadalmi szintűvé vált, nagyon sok olyan csoport van, amely rendszerszerűen nem biztosította magának a nyugdíjellátáshoz való jogát. Ha ezen a területen nem lesz változás, akkor 20-30-40 ezres nyugdíjra számíthat az a vállalkozó, aki minimálbér útján kerülte el a járulékfizetést. Egy időzített bomba azért van ebben a rendszerben; és minden olyan intézkedés, amely a szürkéből a fehérbe hozza a foglalkoztatást – itt a közfoglalkoztatásra is szeretnék utalni –, az segíti, hogy kevesebb legyen az a személy, aki majd a nyugdíjkorhatár betöltésekor szinte nulla jövedelemmel rendelkezik – van ugyan szolgálati ideje, de abban nagyon sok hiány van, és ott állunk, hogy a hatályos számítási szabályok szerint neki nincsen nyugdíja, és a közösségre szorul, és akkor segély típusú, pont az éhenhalásig elegendő mértékű nyugdíjat fog kapni” – fejtette ki Renneczéder Éva nyugdíjszakértő.

Az állam ma már adókedvezményekkel támogatná a nyugdíjcélú megtakarításokat, de kevés a jelentkező, mert az emberek nem bíznak a konstrukcióban, miután 2010-ben az magánpénztárak 3 ezer milliárd forintos vagyonát államosították.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!