2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:35

Az 1945-ös kitörésre emlékeztek

2016. február 13., szombat 21:58, frissítve: vasárnap 11:38

Az 1945-ös kitörésre emlékeztek szélsőjobboldali szervezetek, de a budai várba antifasiszta ellentüntetők is érkeztek. A rendőrség kordonnal választotta szét a két tábort, így nem történt összetűzés.

Már délután gyülekeztek az Antifasiszta Akció Budapest nevű szervezet felhívására érkező demonstrálók a Széna téren, hogy a rasszizmus és az idegengyűlölet ellen tiltakozzanak.

A csaknem 70 fős csoport rendőrök sorfala között vonult a budai várba. A Kapisztrán tér bejáratáig engedték őket: a tér túloldalán több hungarista csoport  – a 64 vármegye mozgalom, a Pax Hungarica Mozgalom – tartott megemlékezést. Ott ugyanis a 71 évvel ezelőtt a ostromgyűrűből kitörő magyar és német csapatokra emlékeztek. Azt szeretnék, hogy az 1945. február 11-i esemény a jobboldali nemzeti identitás részévé váljon. „Ez hozzá tartozik a magyarságunkhoz. Ahogy az összes győzelmünk, vereségünk, az összes felemelő és lesújtó pillanata a történelmünknek, mind az összességében adja azt, amik ma vagyunk. Úgy érezzük, hogy a ­»Becsület napja« is ennek a láncnak a része, és ezek a hősök, akik előttünk jártak, nem érdemlik meg, hogy elfelejtsük őket” – mondta Domokos Endre János, a Pax Hungarica Mozgalom vezetője.

A két csoportot teljesen elzárták egymástól a rendőrök, a környező utcákat is elkordonozták, csak az ott lakók mehettek be. A rendőri készültség miatt nem történt összetűzés. A kitörő katonák útvonalán végül több százan indultak el.

A rendőrség közlése szerint nem történt jogsértés az eseményen. Közleményükben mindössze annyit írtak, hogy összesen négy személyt igazoltattak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!